Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στην Ουκρανία – Δύση και Μόσχα ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις

Η τεταμένη κατάσταση με επίκεντρο την Ουκρανία συνεχίζεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, με ΗΠΑ και Μόσχα να τροφοδοτούν το ψυχροπολεμικό κλίμα ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις τους σε στρατηγικά σημεία «περιφερειακά» της Ουκρανίας. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ένοπλες δυνάμεις χωρίς διακριτικά εμπόδισαν στα σύνορα της Κριμαίας την είσοδο στους 43 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας κάλεσε τον ΟΑΣΕ, που εδρεύει στη Βιέννη, να μεταβεί στην Κριμαία προκειμένου να ερευνήσει κατά πόσο υφίσταται απειλή για τους ρωσόφωνους κατοίκους της χερσονήσου.

Η Ρωσία κατηγορεί τον ΟΑΣΕ ότι δεν περίμενε να λάβει επίσημη πρόσκληση από τις αρχές της Κριμαίας, αγνοώντας την βασική αρχή του Οργανισμού για ομοφωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών», κατήγγειλε το υπουργείο.

«Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν “παρατήρησαν” τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επιβολής των κυρώσεων που αποφάσισε η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δια στόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ παράλληλα το Κίεβο δηλώνει έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενουκ ζήτησε την Παρασκευή τη συμμόρφωση της Ρωσίας με τις διεθνείς συνθήκες και «να σταματήσει να υποστηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες».

Με επιπλέον κυρώσεις έναντι ρωσικών επιχειρήσεων και ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, αν τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. δεν φέρουν αποτέλεσμα. «Αν δεν υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα, θα ληφθούν νέα μέτρα που θα στοχεύουν ρωσικές επιχειρήσεις και εκείνους που είναι υπεύθυνοι (για την εισβολή στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Φαμπιούς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία «μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις πιο σοβαρές από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την Πέμπτη να στέλνουν έξι επιπλέον F-15 μαχητικά αεροσκάφη στην Λιθουανία με το πρόσχημα ενίσχυσης των εναέριων περιπολιών του ΝΑΤΟ πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, καθώς και 12 μαχητικά αεροσκάφηF-16 στην Πολωνία, ενώ η Μόσχα προχωράει σε στρατιωτικές ασκήσεις αεράμυνας μεγάλης έκτασης, 450 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα διάρκειας ενός μήνα.

Οι φιλορωσικές διαδηλώσεις κλιμακώνονται στο Ντόνετσκ με αίτημα πλέον τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση της περιοχής, ενώ την Πέμπτη οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν φιλορώσους διαδηλωτές, ανάμεσα τους και τον Πάβελ Γκουμπάρεβ, πρωτοστάτη των αποσχιστικών κινήσεων της περιοχής, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε κυβερνήτης.

Η φιλορωσική ηγεσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία με καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει ζήτημα απόσχισης και ένωσης με τη Ρωσία με δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου, με την τοπική Βουλή να ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα για την Κριμαία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του Κιέβου.

Η Γιούλια Τιμοσένκο, που ηγείται της ουκρανικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανταρτοπόλεμος στην Κριμαία αν ενωθεί με τη Ρωσική Ομοασπονδία και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν αμέσως οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην Κόκκινη Πλατεία, όπου περίπου 65.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.

Στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία τους κατά τις τελευταίες έξι μέρες, ο Μπάρακ Ομπάμα υπογράμμισε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ δε θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία, «μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και επανέλαβε ότι οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

Διαβάστε αναλυτικά τους «καυτούς» διαλόγους Ομπάμα-Πούτιν για την Ουκρανία.

The post Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στην Ουκρανία – Δύση και Μόσχα ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα