Ένας Λίβυος και ένας Αλβανός ανάμεσα στους 26 απόφοιτους της ΣΣΑΣ

Του Κώστα Αττία

Στρατιωτική διπλωματία και μέσω της παιδείας

Το υπερόπλο της Ελληνικής Παιδείας αξιοποιεί η «Στρατιωτική Διπλωματία» εκμεταλλευόμενη την άριστη εικόνα που έχουν οι Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές στα πέρατα του κόσμου. Τελευταίο απτό δείγμα αποτελεί η ορκωμοσία των νέων Αξιωματικών της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων ( ΣΣΑΣ), που η φήμη της θέλει τους αποφοίτους της να εξελίσσονται σε άριστους επιστήμονες Αξιωματικούς, με στρατιωτική καταξίωση και ακαδημαϊκή αναγνώριση και για αυτό κατορθώνει να προσελκύει, ως μαθητές της, και Αξιωματικούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις

συμμαχικών χωρών που καθίστανται με την φοίτηση τους οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της χώρας μας στο εξωτερικό.

Στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα στην Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους 26 νέους Αξιωματικούς, 9 γυναίκες και 17 άνδρες, που ορκίστηκαν ήταν και ένας Αξιωματικός Ιατρός από την Λιβυή καθώς και ένας Αλβανός Αξιωματικός Στρατολόγος, που αποτελεί και τον «προπομπό» για την διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας που συναποφάσισαν ο Έλληνας ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος και η Αλβανή ομόλογος του M. Kodheli κατά την επίσκεψη της τελευταίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μια συμφωνία που «τάραξε» τον τουρκικό παράγοντα που είδε, λίγο καιρό μετά την μεγάλη δωρεά αμυντικού υλικού από την Τουρκία προς την Αλβανία, την γειτονική μας χώρα να αρπάζει την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε για να προσφέρει στους δικούς της Αξιωματικούς την δυνατότητα να αποκτήσουν κορυφαία Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική εκπαίδευση μέσω των Ελληνικών Στρατιωτικών Σχολών στις οποίες ήδη όπως είπε η κ. Μ. Kodheli φοιτούν 35 Αλβανοί Αξιωματικοί, ενώ από την άλλη μεριά και η Αλβανία δέχτηκε 2 Έλληνες Αξιωματικούς που ολοκλήρωσαν την ανώτερη σχολή άμυνας και ασφάλειας στην Αλβανία, και όλα αυτά εν΄ αναμονή της περαιτέρω ενίσχυσης της ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών με την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας σε Αλβανούς Αξιωματικούς.

Ο Πανίσχυρος ΑΕΚτζης της Σχολής Ικάρων

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η ανάπτυξη διμερών σχέσεων μέσω της Στρατιωτικής Εκπαίδευσης είναι το περιστατικό που έζησε όταν ήταν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ι. Πλακιωτάκης. Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Αμάν συνάντησε ξαφνικά τον πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Πτέραρχο Nader Dahabi, στενό συνεργάτη του Βασιλιά της Ιορδανίας, ο οποίος δήλωσε οπαδός της ΑΕΚ (!), του μίλησε στα Ελληνικά, και του εξήγησε πως είχε φοιτήσει με υποτροφία το 1969 στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ), νυν τμήμα Μηχανικών της ΣΙ, χαρακτηρίζοντας πολύ καλούς δασκάλους τους Έλληνες Αξιωματικούς και βάζοντας τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών.

ΣΣΑΣ: Η διακλαδική σχολή που δημιουργεί τους επιστήμονες των ενόπλων δυνάμεωνΠρώτοι και στο αμφιθέατροΠειθαρχία, αντοχή και όρεξη για μάθηση πρέπει να έχουν οι μαθητές της ΣΣΑΣ που καλούνται από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής τους στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων έως την αποστρατεία τους να ανταποκριθούν και στο απαιτητικό καθήκον του Στρατιωτικού αλλά και στο κοπιώδες έργο του επιστήμονα.Η καθημερινή βελτίωση και στους δύο ρόλους είναι όρος απαράβατος για τους Αξιωματικούς της ΣΣΑΣ που μαθαίνουν πως μέχρι την Αποστρατεία τους θα υποχρεούνται να ανταποκρίνονται σε δύο δύσκολα καθήκοντα, να εξελίσσονται ως Στρατιωτικοί και να διαβάζουν καθημερινά και να βελτιώνονται και επιστημονικά. Γνωρίζουν δηλαδή από πρώτο χέρι πως το ρητό της σχολής τους Πειθαρχία Μήτηρ Ευπραξίας” δηλαδή «Η πειθαρχία είναι η μητέρα της ευπραξίας (του ορθώς πράττειν)» ανταποκρίνεται πλήρως στην καθημερινότητα τους .Οι μαθητές της ΣΣΑΣ διαφέρουν από τον «τυπικό» μαθητή των άλλων Στρατιωτικών Σχολών γιατί σε νεαρή ηλικία, με «νωπές» τις παραστάσεις από το σχολείο και την πολιτική τους ζωή οφείλουν να υπερασπίζονται ενσυνείδητα της αρχές του Στρατιωτικού καθημερινά μέσα στην κοινωνία και να παραμένουν ανεπηρέαστοι από πολλά που πράγματα που αποτελούν την καθημερινότητα των συνομηλίκων τους.Και αυτό γιατί οι μαθητές της ΣΣΑΣ κάθε πρωί θα βρεθούν πλάι – πλάι με συνομήλικα τους παιδιά που δεν έχουν καμία παράσταση από τον Στρατό αφού δεν έχουν προλάβει, στην συντριπτική τους πλειοψηφία να υπηρετήσουν την θητεία τους.Κάθε μέρα οι μαθητές της ΣΣΑΣ ξεκινούν, με στόχο να εκπληρώσουν τα όνειρα τους και να τιμήσουν την Σχολή τους για τα αμφιθέατρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εκεί οι μαθητές της ΣΣΑΣ θα φοιτήσουν μαζί με τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα στο, Ιατρικό – Κτηνιατρικό τμήμα, το Οδοντιατρικό, το Φαρμακευτικό, το Ψυχολογικό και τέλος το τμήμα Νομικών – Οικονομικών Επιστημών για το Οικονομικό και το τμήμα Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ) αντίστοιχα. Όμως μετά το αμφιθέατρο, στην ΣΣΑΣ αρχίζει η στρατιωτική εκπαίδευση που πραγματοποιείται παράλληλα με την Πανεπιστημιακή και ολοκληρώνεται μετά το τέλος των Πανεπιστημιακών εξετάσεων του Ιουνίου.

The post Ένας Λίβυος και ένας Αλβανός ανάμεσα στους 26 απόφοιτους της ΣΣΑΣ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα