Ένα αιρετικό «κρας τεστ» Μέσι – Ρονάλντο…

Του Αλέξη Λυγδιανού

Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα για το ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής: ο Πελέ ή ο Μαραντόνα; Ένα ερώτημα που έκανε ειδικούς αλλά και απλούς οπαδούς να χωρίζονται σε «στρατόπεδα» και να σπαταλούνται σε ατέρμονες συζητήσεις.

Μια νέα συζήτηση που άνοιξε αυτήν τη φορά δεν είχε να κάνει με αυτούς τους δύο θρύλους, αλλά με τους σύγχρονους σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Το δίλημμα

Μέσι ή Ρονάλντο υπάρχει εδώ και καιρό, όμως, φούντωσε τις τελευταίες μέρες με την απονομή της Χρυσής Μπάλας.

Οπαδοί, ομάδες, χορηγοί, αλλά και η ίδια UEFA θέλουν να συντηρείται ο μύθος του καλύτερου ποδοσφαιριστή και τον τρέφουν με όλους τους τρόπους. Μέσι και Ρονάλντο μονομαχούν σε κάθε μέτωπο, ο ένας στην Μπάρτσα, ο άλλος στη Ρεάλ. Στους πρώτους χορηγός είναι η Αdidas και στους αντιπάλους η Nike. Παντού και σε όλα τα επίπεδα υπάρχει κόντρα…

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Και οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν σπάσει πολλά ρεκόρ έως τώρα και αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα σπάσουν και όσα απέμειναν στις ομάδες τους. Με 327 γκολ σε 395 αγώνες με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, έως τώρα ο Μέσι πέτυχε πράγματα που πολλοί ονειρεύονται και δεν φτάνουν ούτε κοντά στο να τα πετύχουν. Με τέσσερις Χρυσές Μπάλες, όλους τους τίτλους σε συλλογικό επίπεδο και τα περισσότερα Χρυσά Παπούτσια από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία, έχει καταφέρει να θεωρηθεί ακόμα και διάδοχος του μεγάλου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που λένε πως ό,τι ήταν να προσφέρει το έδωσε. Θυμίζει Ροναλντίνιο, λένε οι επικριτές του. Ηρθε και η απονομή της Χρυσής Μπάλας το 2013 και «τράνταξε» τον μύθο του Μέσι.

Ο βασιλιάς Ρονάλντο

Η καταμέτρηση των ψήφων έδειξε ότι η Χρυσή Μπάλα θα πρέπει να πάει στα χέρια του Ρονάλντο. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και μόλις 35 ψήφοι παραπάνω από αυτές του Λιονέλ Μέσι, ενώ ο «αδικημένος» Ριμπερί μάλλον εξαρχής ήξερε ότι δεν είχε τύχη, αν και -για να λέμε την αλήθεια- αυτός έκανε την καλύτερη χρονιά από τους άλλους δύο. Αυτό, όμως, είναι άλλο θέμα…

Το γιατί και πώς δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα και η αναφορά μας παραπάνω σε χορηγούς και UEFA λύνει την εξίσωση…

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο νέος «βασιλιάς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά μετά το 2008, ο Πορτογάλος κατάφερε να πάρει το τρόπαιο από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος για τέσσερα χρόνια σερί έπαιρνε το τρόπαιο στο σπίτι.

Ο 28χρονος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, που διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον γιο του για να παραλάβει το βραβείο, ενώ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, αφιερώνοντας το βραβείο στο ίνδαλμά του, τον Εουσέμπιο, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό.

Κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε τη μητέρα του, Μαρία Ντολόρες ντος Σάντος, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση και πανηγύριζε κατενθουσιασμένη την επιτυχία του γιου της.

Τιμήθηκαν και αυτοί

Οι άλλοι τίτλοι της βραδιάς που δόθηκαν, οι οποίοι παρότι είναι σημαντικοί δεν δόθηκε έκταση στον Τύπο, είναι οι παρακάτω.

Στην κορυφαία ενδεκάδα περιλήφθηκαν οι Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν), Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σ. Ζ.), Ντάνι Αλβες (Μπαρτσελόνα), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Παρί Σ. Ζ.) και ο Ρονάλντο.

Κορυφαία γυναίκα ποδοσφαιριστής

Η Ναντίν Ανγκερερ, τερματοφύλακας της Γερμανίας, η οποία αποσύρεται από την ενεργό δράση, κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα για την κατηγορία των γυναικών. Ακολούθησαν η Βραζιλιάνα Μάρτα και η Αμερικανίδα Αμπι Γουάμπαχ.

Κορυφαίος προπονητής ανδρικής ομάδας

Ο προπονητής που οδήγησε την Μπάγερν Μονάχου στην κορυφή της Ευρώπης και στο γερμανικό νταμπλ, Γιουπ Χάινκες, αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής για το 2013. Ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά από τις διακρίσεις της περσινής σεζόν, νίκησε ακόμη έναν προπονητή που άφησε τους πάγκους, τον Αλεξ Φέργκιουσον, καθώς και τον αντίπαλό του στον τελικό του Champions League, Γίργκεν Κλοπ.

Κορυφαία προπονήτρια γυναικείας ομάδας

Η πρώτη νικήτρια της Χρυσής Μπάλας για τους τεχνικούς του γυναικείου ποδοσφαίρου, η Σίλβια Νάιντ, κατέκτησε το τρόπαιο ξανά. Η νικήτρια του 2010 αναδείχθηκε κορυφαία προπονήτρια γυναικείας ομάδας και το 2013 για την πορεία της με την Εθνική Γερμανίας.

Η 49χρονη Γερμανίδα παρέλαβε το βραβείο της από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας, Ρόι Χόντσον, επικρατώντας του συμπατριώτη της και τρεμπλούχου με τη Βόλφσμπουργκ Ραλφ Κέλερμαν, καθώς και της περσινής νικήτριας από τη Σουηδία, Πία Σούνταγκε.

Τιμητική Χρυσή Μπάλα

Ο Πελέ μπορεί να μην κατέκτησε το βραβείο όσο ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, αφού το βραβείο εκείνη την εποχή αφορούσε μόνο παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη, ωστόσο, φέτος παρέλαβε τη Χρυσή Μπάλα που τόσο του έλειπε ως τιμητικό βραβείο και δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Βραβείο Fair Play

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Αφγανιστάν βραβεύθηκε με το βραβείο «ευ αγωνίζεσθαι», για τις ενέργειες που πραγματοποιεί με στόχο την ένωση του κόσμου της χώρας υπό τη σκέπη του ποδοσφαίρου.

Από την έντυπη έκδοση της ανανεωμένης εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα με μοναδικές προσφορές και αποκαλύψεις που θα συζητηθούν.

The post Ένα αιρετικό «κρας τεστ» Μέσι – Ρονάλντο… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα