Εκτιμήσεις για έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρησιμοποιήσει φέτος το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που δανείζονται με υψηλό κόστος, καταγράφει δημοσκόπηση του Reuters, ανάμεσα σε Ευρωπαίους οικονομολόγους, η οποία δημοσιεύεται την Τετάρτη.

Ειδικότερα, πάνω από τους μιστούς (30 από τους 54) είπαν ότι το πρόγραμμα

θα τεθεί σε εφαρμογή φέτος, ενώ πριν δύο εβδομάδες, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters, μόνο 10 από τους 23 traders έβλεπαν πιθανό αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, κανένας από τους 75 οικονομολόγους που συμμετείχαν στο γκάλοπ αυτής της εβδομάδας δεν αναμένει να μειωθούν τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της για το κόστος δανεισμού στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με την ενδιάμεση πρόβλεψη, η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τα επιτόκια τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2014.

Αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, ακόμη δεν έχει κάνει χρήση του προγράμματος. Ωστόσο, και μόνο η δέσμευσή της να αναλάβει δράση ήταν αρκετή για να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.

Γνωστό και ως Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ), το πρόγραμμα απευθύνεται σε χώρες με ομαλή πρόσβαση σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι οποίες έχουν ζητήσει τη βοήθεια των ευρωπαϊκών Αρχών.

Η πρώτη χώρα που αναμένεται να κάνει χρήση του προγράμματος είναι η Ισπανία. Στις αγορές, ωστόσο, άρχισαν να δημιουργούνται αμφιβολίες για μια τέτοια πιθανότητα, μετά την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας σε χαμηλό 10μήνου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ότι δεν θα ζητήσει βοήθεια εκτός και αν δεχθεί πιέσεις.

Επομένως, φαβορί για την πρωτιά στη χρήση του προγράμματος, θεωρούνται πλέον η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα