Εκτεθειμένοι στην ραδιενέργεια…

Χιλιάδες κάτοικοι εκτέθηκαν στο ανώτατο ετήσιο όριο ραδιενέργειας σε διάστημα οκτώ μόλις ωρών, όπως παραδέχθηκε η ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς λόγω της ασυνεννοησίας ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι προβλέψεις για την εξάπλωση της ραδιενέργειας δεν δημοσιοποιήθηκαν εγκαίρως

Αμερικανικά στοιχεία για την εξάπλωση της ραδιενέργειας, τα οποία οι ιαπωνικές αρχές αγνόησαν, μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, άφησαν χιλιάδες κατοίκους να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με το ραδιενεργό νέφος, σύμφωνα με Ιάπωνα υπουργό.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες

δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από την κυβέρνηση. Δεν έχω λόγια για να απολογηθώ, ειδικά στα θύματα της καταστροφής» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιουκίου Εντάνο, υπουργός Βιομηχανίας και αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού στη διάρκεια της κρίσης.

Τα επίμαχα δεδομένα συλλέχθηκαν από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2011. Στο διάστημα αυτό, περίπου 160.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν την περιοχή.

Η τελευταία παραδοχή της ιαπωνικής κυβέρνησης ίσως εξηγεί γιατί η ζώνη αποκλεισμού που οριοθετήθηκε λίγες μέρες μετά την καταστροφή ήταν σημαντικά μικρότερη από την περιοχή που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να εκκενωθεί από τους Αμερικανούς πολίτες.

Οι δηλώσεις του Εντάνο έρχονται την ώρα που δύο ανεξάρτητες επιτροπές που διόρισε η ιαπωνική κυβέρνηση ολοκληρώνουν τις εκθέσεις τους για τα αίτια της καταστροφής και την αντίδραση των αρχών.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραδοχή ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τα αμερικανικά δεδομένα είναι πιθανό να εντείνει τη δυσπιστία των Ιαπώνων στην πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε προ ημερών να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους δύο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, υπό τον φόβο εκτεταμένων ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, και παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης.

Πηγή – Φωτογραφία:  Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα