Εκτάκτως μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη Μόσχα και στο Κίεβο

Στη Μόσχα και στο Κίεβο μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Πέμπτη, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης με την Κριμαία. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός του Καναδά θα επισκεφτεί την Ουκρανία το Σάββατο

Ο Γενικό Γραμματέας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα, ενώ

την Παρασκευή θα βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, την Ουκρανία θα επισκεφτεί το Σάββατο ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, ώστε να συναντηθεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Θα είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που θα επισκεφθεί την Ουκρανία μετά την κρίση, προσφέροντας στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση.

Η στήριξή του οφείλεται στην πολυάριθμη ουκρανική κοινότητα στον Καναδά, όπου ζουν 1,2 εκατομμύρια Καναδοί ουκρανικής καταγωγής. Ο Καναδάς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στον κόσμο, μετά τα κράτη της πρώην ΕΣΔΔ.

Μετά το ταξίδι του στην Ουκρανία, ο Στίβεν Χάρπερ θα μεταβεί στην Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποτελεί έναν από τους εναπομείναντες διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν.

Η θέση του Καναδά στο θέμα της επιβολής κυρώσεων συμβαδίζει με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Άλλωστε, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπάρχει συντονισμός ως προς τον κατάλογο των προσώπων ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής στα οποία ανακοινώθηκε η επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων, και περιλαμβάνει αξιωματούχους που οι δύο χώρες θεωρούν από τους υπαίτιους της κρίσης.

The post Εκτάκτως μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη Μόσχα και στο Κίεβο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα