«Εκστρατεία καταστολής» ενόψει εκλογών βλέπουν οι ΗΠΑ

Την «σκόπιμη και συνεχή» εκστρατεία «καταστολής» στο Ιράν ενόψει της αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων έχει οριστεί για τις 14 Ιουνίου, κατήγγειλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε διαπιστώσει ένα σκόπιμο και συνεχές επίπεδο καταστολής πριν από τις εκλογές», υποστήριξε η Ουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για τις πολιτικές υποθέσεις, κατά την διάρκεια ακρόασής της στη Γερουσία.

«Τη

στιγμή που σας μιλώ, το παρασκήνιο, το Συμβούλιο των Φρουρών το οποίο δεν είναι εκλεγμένο και δεν λογοδοτεί σε κανέναν, επιλέγει τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές επιστρατεύοντας ασαφή κριτήρια προκειμένου να αποκλείσει τους δυνητικούς υποψηφίους.

Χωρίς διαφανείς διαδικασίες, είναι δύσκολο σε εμάς να πούμε εάν οι ιρανικές εκλογές θα είναι ελεύθερες, δίκαιες, ή θα αντιπροσωπεύουν τη βούληση του ιρανικού λαού», πρόσθεσε η κ. Σέρμαν.

«Ως ΗΠΑ, στις ιρανικές προεδρικές εκλογές παραμένουμε αμέτοχοι», συνέχισε η Αμερικανίδα υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί η στάση του όποιου μελλοντικού ηγέτη του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

«Υπάρχουν πιθανώς κάποιοι υποψήφιοι που εμείς αντιλαμβανόμεθα πως ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με μία πιο θετική άποψη.

Όμως το θέμα των πυρηνικών ανήκει στη δικαιοδοσία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη και σε κανέναν άλλον, αυτός είναι εκείνος ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση στην υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος», συμπλήρωσε.

Σε αναφορά της στον νυν ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η κ. Σέρμαν υπενθύμισε πως «το 2009 όλοι πιστεύαμε πως θα ήταν ένας ορισμένος τύπος ηγέτη, στη συνέχεια όμως έγινε ένας άλλου τύπου ηγέτης».

Ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, 78 ετών, έκανε την έκπληξη το Σάββατο, θέτοντας υποψηφιότητα.

Υποστηρίζεται από μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς. Μεταξύ όσων ενεγράφησαν στα πινάκια των υποψηφίων βρίσκεται και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τη Δύση για τα πυρηνικά, Σαΐντ Τζαλιλί.

Την υποψηφιότητά του έχει υποβάλει και ο Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαϊέ, ο οποίος πρόσκειται στον νυν πρόεδρο, αλλά κατηγορείται για «ιδεολογικές παρεκκλίσεις» από τους υπερσυντηρητικούς.

Ο κ. Μασαϊέ εμφανίστηκε για να εγγραφεί έχοντας στο πλευρό του τον Αχμαντινετζάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα