Εκλογές σήμερα στη Καμπότζη

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθείαΣτις κάλπες καλούνται σήμερα για να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα οι πολίτες της Καμπότζης και να αποφασσίσουν έαν θα εμπιστευθούν την εξουσία για ακόμη πέντε χρόνια στον Χουν Σεν. Ο ΧουνΣεν αποτελεί τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ασίας ενώ από την άλλη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για καλπονοθεία και διατρανώνει την πρόθεσή της να παλέψει για την επικράτηση της δημοκρατίας.Μάλιστα η αντιπολίτευση πρώτα από όλα καταγγέλλει τις νοθείες στα ψηφοδέλτια
και τονίζει ότι είναι οι χειρότερες παρατυπίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα. «Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή απ’ ότι σε οποιεσδήποτε άλλες εκλογές στο παρελθόν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) Γιμ Σοβάν.

Ενώ κάνει λόγο για ψηφοφόρους που δεν μπορούν να ψηφίσουν γιατί κάποιοι άλλοι το έκανα…γι’ αυτούς και για χιλιάδες υποψηφίους που τα ονόματά τους έχουν σβηστεί από τα ψηφοδέλτια.

Το θεωρητικά ανεξίτηλο μελάνι, το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποφευχθεί ότι κάποιος εγγεγραμμένος θα ψήφιζε περισσότερες φορές, αποδείχθηκε πως έσβηνε εύκολα με λεμόνι, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Είναι πολύ εύκολο για τους κακοπροαίρετους να ψηφίσουν δύο, ή τρεις φορές», είπε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην ανατολική επαρχία Πρέι Βενγκ, κατά των παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.

Ο επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής Τεπ Νίθα απέρριψε τις κατηγορίες για νοθεία τονίζοντας πως «οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαταράσσουν την ψηφοφορία στα τμήματα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ονόματα που εξαφανίσθηκαν από τους καταλόγους των υποψηφίων».

Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας πασχίζει να τερματίσει την κυριαρχία του Χουν Σεν, που παραμένει στην πρωθυπουργία από το 1985,. Ο Χουν Σεν έχει υποσχεθεί ότι θα παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία δεκαετία και προεξόφλησε πως θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το 2008, το Κόμμα του Καμποτζιανού Λαού του Χουν Σεν είχε κερδίσει 90 από τις 123 έδρες.

Ο Χουν Σεν στηλιτεύεται διαρκώς από τους επικριτές του στην Καμπότζη και το εξωτερικό για την καταστολή της αντιπολίτευσης. Ο κύριος αντίπαλός του Σεμ Ράινσι του CNRP δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψει από την εξορία του στη Γαλλία πριν δέκα ημέρες και δεν του επετράπη ούτε να διεκδικήσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα