Εκλογές ίσον Grexit

Σε τεντωμένο σκοινί είναι πλέον οι σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων. Για να ακριβολογούμε τα δύο μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί, από τη μία είναι ο Αντώνης Σαμαράς και από την άλλη οι Βενιζέλος – Κουβέλης. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μιλούν συνεχώς στο τηλέφωνο και συνεννοούνται για τη σύσκεψη της Δευτέρας. Ο Πρωθυπουργός έχοντας ξεκαθαρίσει τη θέση του αναμένει την αντίδρασή τους.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου αποτάσσουν

το όποιο σενάριο για εκλογές.

Σε πρώτη ανάγνωση γνωρίζουν τις αντιδράσεις της Ευρώπης. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «αν κάνετε τώρα εκλογές, εκτροχιάζεται το πρόγραμμα και κινδυνεύετε με έξοδο από το ευρώ». Στην κομισιόν σε ένα τέτοιο σενάριο, φοβούνται αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής συνοχής και κλυδωνισμό του Ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Αντώνης Σαμαράς προέβη σε μία τέτοια κίνηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρομοιάζουν αυτή την απόφαση με την «απειλή» του Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Τότε που τόσο ο ΓΑΠ όσο και η χώρα, απομονώθηκαν από την Ευρώπη.

Σε δεύτερη ανάγνωση ανησυχούν πλέον σοβαρά για την έκταση των αντιδράσεων.

Το τρίτο και το σημαντικότερο έχει να κάνει με το Σύνταγμα. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να πάει τη χώρα σε εκλογές. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να «επιστρέψει» δια της παραιτήσεως του, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2013.

Ο κ. Παπούλιας με τη σειρά του ξεκινά γύρο διερευνητικών εντολών αρχίζοντας με τον Πρόεδρο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στις τελευταίες Εθνικές εκλογές. Δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά. Άρα ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μπορούσε να ξανασχηματίσει κυβέρνηση με την ίδια σύνθεση συνεργασιών και άλλους όρους ή με διαφορετικούς συμμάχους! Αν όχι η διερευνητική εντολή περνά στο επόμενο κόμμα.

Σύμφωνα λοιπόν με το Σύνταγμα – άρθρο 84 – θα μπορούσε να προκύψει Κυβέρνηση χωρίς εκλογές.

Με αυτό το σενάριο θα επιτευχθεί και η Πολιτική αλλά και η Κοινωνική εκτόνωση.

Το άλλο σενάριο αφορά στους κυβερνητικούς εταίρους. Αν ο Αντώνης Σαμαράς ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης – όπως ακούγεται – και δεν στηριχθεί από ΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ, η ΝΔ χάνει τη «δεδηλωμένη» και η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Σενάριο που απομακρύνεται με βάση τις τελευταίες πληροφορίες. Όμως, επειδή υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, εκεί που θα ξεκαθαριστούν όλα οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν άλλη τροπή… Το «Π» θα σας κρατάει ενήμερους.

Του Σπύρου Παπαδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα