Έκλεισε η συμφωνία Κύπρου τρόικας

Έκλεισε η συμφωνία Κύπρου τρόικας

Υπεγράφη το μνημόνιο και για την Κύπρο. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας, επετεύχθη η συμφωνία για οικονομική στήριξη της Κύπρου,   ύψους 17,5  εκατομμυρίων ευρώ.

Τα θέματα που προκαλούσαν την έγερση

διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, η ΑΤΑ και η διαφωνία που υπήρχε στη διατύπωση των όρων για το φυσικό αέριο, γεφυρώθηκαν. Διαφοροποίηση υπήρξε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά της CYTA.

Από το πακέτο στήριξης των 17,5 εκατ. ευρώ, τα €10 δισ. (μέγιστο ποσό) αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα €5 δισ. τις ανάγκες του κράτους και την αναχρηματοδότηση χρέους και τα €2,5 δισ. την πιθανή αποπληρωμή του ρωσικού δανείου το 2016, εάν δεν επιμηκυνθεί η διάρκεια ισχύος του.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, προβλέπεται  «πάγωμα» της ΑΤΑ μέχρι το 2016. Μετά θα αποδίδεται κατά 50% και αυξημένη εάν το επιτρέπει η ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στο 65ο έτος και μετά το 2023 παίρνει τον δρόμο για το 67ο.

Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν κλιμακωτά αρχικά μεταξύ 6,5% και 12,5% και μετά από 9,5% έως 15,5%, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης, που αφορά τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα στον οποίο γίνεται συμψηφισμός συντάξεων και εφάπαξ στη βάση του μέσου μισθού.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού, όπου η τρόικα επέμενε στην παράμετρο που θα επηρέαζε το ύψος των χαμηλών συντάξεων, η κυπριακή κυβέρνηση εξασφάλισε τη διατήρηση της δημόσιας χρηματοδότησης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και τη φόρμουλα υπολογισμού των βασικών συντάξεων (στη βάση της κίνησης των μισθών και του δείκτη τιμών καταναλωτή).

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα