Ειρωνεία από τον γερμανικό Τύπο για την προεδρία της Ε.Ε. από την Ελλάδα – Spiegel: «Είναι αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης η Ελλάδα;»

Με ειρωνικά δημοσιεύματα υποδέχεται ο γερμανικός Τύπος την Ελλάδα η οποία μετράει δυο ημέρες από την ανάληψη προεδρίας της Ε.Ε.

Ο γερμανικός Τύπος μας ειρωνεύεται, ενώ ο αυστριακός μας επαινεί

Ο ξένος Τύπος αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ανάληψης σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μας διέρχεται σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού der Spiegel,

όπου γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην προηγούμενη ελληνική προεδρία το 2003, όταν το θέμα ήταν η ένταξη στην Ε.Ε. χωρών των Βαλκανίων, η Αθήνα προετοίμαζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η οικονομία της έτρεχε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και στη σημερινή.

«Όταν αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σαμαράς βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, το βασικό θέμα δεν θα είναι η διεύρυνση, αλλά το ερώτημα εάν το πιο προβληματικό παιδί της Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη», αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, προβλέπει επίσης μια δύσκολη προεδρία όχι τόσο στο οικονομικό της σκέλος και διευκρινίζει: «πολύ περισσότερο πρόκειται για επαπειλούμενη χρεοκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω των εκλογών του Μαΐου θα λειτουργεί υποτυπωδώς. Σε αυτές τις εκλογές θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι ακραίες δυνάμεις από τον αριστερό και ακροδεξιό χώρο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποστείλει αυτό το ‘φάντασμα’ στις Βρυξέλλες, το σοκ θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας» υπογραμμίζει το περιοδικό.
Ο αρθογράφος διερωτάται τί μπορεί να επιτύχει μια ευρωπαϊκή προεδρία υπό αυτές τις συνθήκες.

«Εμπειρογνώμονες όπως ο Γενς Μπάστιαν που ανήκει ως οικονομολόγος στην Task Force της Ε.Ε. ελπίζει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό διαλόγου» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό. «Οι Έλληνες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη χώρα τους να αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία στην Ε.Ε. και εκείνο που θέλουν είναι να λαμβάνονται και πάλι στα σοβαρά δεδομένου ότι σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις το 86% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ελληνική φωνή δεν ακούγεται στην Ευρώπη».

Το Spiegel κάνει αναφορά και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν και το 2014, διαπιστώνει ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους οπαδούς και τους πολέμιους των μεταρρυθμίσεων έχει μεγαλώσει και καταλήγει: «Είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα, που η χρεοκοπία της προκάλεσε την κρίση του ευρώ, θα αναγκαστεί να προεδρεύσει τέτοιων συζητήσεων. Και σε περίπτωση που παρέλθει η προεδρία χωρίς χάος, θα παραδώσει τα σκήπτρα σε μια άλλη χώρα σε κρίση, την Ιταλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αρέσκεται στο να αντιτίθεται στις πιέσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε πρωτοσέλιδο σχόλιο που συνοδεύει με φωτογραφία του «Συμποσίου του Πλάτωνα» από τον πίνακα του Γερμανού ζωγράφου Άνσελμ Φόιερμπαχ, παρατηρεί:

«Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Άτλι, σύμφωνα με την οποία “είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων”. Είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες ‘ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια’, όπως εκτιμά ο Σόιμπλε».

«Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους», προσθέτει.

«Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη»

Με αφορμή την επίθεση στην κατοικία του γερμανού Πρέσβη, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Ακριβώς με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας οι πολέμιοι της Ε.Ε. στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών».

Στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη», παρατίθενται οι δηλώσεις του γερμανού Πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επίθεση δεν πρόκειται να διαταράξει τις καλές γερμανοελληνικές σχέσεις.

Και η εφημερίδα σχολιάζει: «Το ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας είναι στενές και φιλικές είναι κάτι που πρέπει να πουν οι Ντολντ και Σταϊνμάγερ, καθώς αυτό επιβάλλει η δουλειά τους. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στην πρόσληψη των Γερμανών και των Ελλήνων οι σχέσεις αυτές είναι άθλιες. Χειρότερες ήταν κατά το διάστημα 1941-1944. Βέβαια η ουσία των γερμανοελληνικών σχέσεων είναι καλύτερη από το κλίμα, ωστόσο και εδώ σημειώνονται δυσχέρειες και δεν είναι πολύ πιθανό να αλλάξει αυτό στους επόμενους έξι μήνες της ελληνικής προεδρίας. Είναι πιο πιθανό η γερμανοελληνική “αναγκαστική κοινότητα ανάληψη ευθύνης” να βρεθεί σύντομα ενώπιον νέων επιβαρυντικών καταστάσεων», αναφέρει η FAZ.

Το ρεπορτάζ παραθέτει τρεις «κύριους ημιεπίσημους στόχους» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων «τουλάχιστον ένας αφορά άμεσα τη Γερμανία».

Στόχος η απομείωση του χρέους

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτούς, η συγκυβέρνηση επιδιώκει πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου να επιτύχει αυτά που υπό συγκεκριμένους όρους της έχουν υποσχεθεί οι εταίροι: «μία περαιτέρω απομείωση του χρέους, με μεθόδους που θα πρέπει να καθοριστούν και υπό μία ονομασία, η οποία θα προκαλέσει όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις στις χώρες των δανειστών, που θα πάρουν το λογαριασμό», παρατηρεί το δημοσίευμα.

«Για μια οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάνουν λόγο κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί στην Αθήνα σε εμπιστευτικές συνομιλίες», επισημαίνει το ρεπορτάζ, που στη συνέχεια αναφέρει ως δεύτερο στόχο τη διάθεση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν από το «κούρεμα» ως κοινωνικές παροχές ή φοροελαφρύνσεις. Και αυτό πριν από τον ερχόμενο Μάιο.

Τρίτος στόχος, σύμφωνα με την FAZ, είναι να βγει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές.

Η Deutsche Welle, σε κείμενο του Βέσελ Κούριερ γράφει ότι «πρέπει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης να αποδείξει τα δύσκολα γι’ αυτήν πέρασαν και το ίδιο για τη νομισματική ένωση σε γενικές γραμμές. Το θετικό είναι ότι βρίσκεται σε θετική ρότα αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη ποιος ο λόγος να σπαταλάς 50 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή η Τρόικα διαπιστώνει την ύπαρξη ελλείμματος στα ταμεία». .

Η Mittelbayerische Zeitung πάλι γράφει ότι δεν κατανοεί την αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά καθώς θα έχει πολλά προβλήματα να διευθετήσει, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο για την Ελλάδα. .

«Προφανώς στην Αθήνα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζωγραφίζει ρόδινες προοπτικές για το μέλλον, με προφητείες για μικρή ανάκαμψη. Αν όλα αυτά είναι μια απλή προπαγάνδα ή πραγματικότητα, θα φανεί μέσα στο 2014. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα βρίσκεται εν ζωή λόγω των δανείων που έχει λάβει. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση”.

Στον γερμανόφωνο Τύπο επίσης, αλλά σε εφημερίδα της Αυστρίας αυτή τη φορά, υπάρχουν ακόμη πιο επικριτικά σχόλια για τη χώρα μας από την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας Kronen Zeitung, η οποία έχει βάλει τίτλο στο σχετικό δημοσίευμά της: «Δεν είναι ανέκδοτο: Οι Ελληνες έχουν την προεδρία της Ε.Ε.»! Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «σε αυτή την ΕΕ πραγματικά τίποτε πλέον δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη: Την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει, έχοντας τη σειρά της, για μισό χρόνο την προεδρία της ΕΕ η χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση. Για αυτό η Αθήνα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια».

Θετικά σχόλια από τον αυστριακό Τύπο

Τη διαπίστωση πως η Ελλάδα μέσα από την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται πολιτικά και πάλι σοβαρά υπόψη, κάνει ήδη στον τίτλο σημερινής εκτενούς ανταπόκρισής της από τις Βρυξέλλες η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, αφιερώνοντας μάλιστα στην Ελληνική Προεδρία και σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι το Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές και ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαλυθεί στα τέλη Μαρτίου, καθιστά από τη σκοπιά πολιτικού πραγματισμού, συντομότερη τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας καθώς μόνον στις αρχές του Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συσταθεί σε σώμα, με τις νέες πολιτικές παρατάξεις, τις επιτροπές, το προεδρείο του.

Τέλη Ιουνίου θα υπάρξει η σημαντικότερη μέχρι το 2020 απόφαση σχετικά με πρόσωπα, καθώς θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά αυτό «δεν είναι στο χέρι» της ελληνικής προεδρίας, όπως δηλώνει στην εφημερίδα, χαριτολογώντας, πεπειραμένος Έλληνας διπλωμάτης.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com/Panayiotis Tzamaros

The post Ειρωνεία από τον γερμανικό Τύπο για την προεδρία της Ε.Ε. από την Ελλάδα – Spiegel: «Είναι αξιόπιστος ευρωπαίος παίκτης η Ελλάδα;» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ειρωνεία, ελλαδα, spiegel, ειρωνεία, spiegel, der spiegel, ολυμπιακοί αγώνες, deutsche welle, αθηνα, σαμαρας, χρεοκοπια, μαΐου, εκλογες, βρυξέλλες, σοκ, ηνία, μερκελ, σημαίνει, σόιμπλε, faz, λύση, βιωσιμότητα, κουρεμα, τροικα, ενωση, ιουνίου, Αντωνης Σαμαρας, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, σκοπια, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ηνία, χωρες, το θεμα, δουλεια, θεμα, ιταλια, οικονομια, σημερινη, φωτογραφια, αγωνες, αρθρο, αισιοδοξια, ανεκδοτο, ανθρωπος, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιωσιμότητα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, ευκαιρια, ευρω, ελπιδα, εβδομαδα, εξι, εφημεριδα, ζωη, ζωγραφου, ιδια, ιδιο, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λύση, λογο, μαΐου, μηνες, μισος, ουσια, παιδι, προβληματα, προφητειες, ροτα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σοκ, σωμα, σχολια, τυπος, φωνη, φορα, χαος, αγνωστο, αγορες, αγωνας, ανηκει, der spiegel, deutsche welle, ενωση, faz, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, ξενος, πηγες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα