Εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας 1 δις δολ. από τη Γερουσία των ΗΠΑ

Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε, 399 υπέρ και 19 κατά, νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία και για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους, μέτρα τα οποία πρέπει τώρα να εγκρίνει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να επιβάλει, κατά βούληση κυρώσεις όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε ρώσους

και ουκρανούς αξιωματούχους που κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά στην Ουκρανία, αλλά και εναντίον όσων υπονομεύουν την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015 για τη βοήθεια για τον εκδημοκρατισμό, τη διακυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αντιδρούν θα στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στους παράγοντες σε όλο τον κόσμο και ελπίζω αυτό να είναι ένα μήνυμα ισχύος», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντες, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να χορηγήσει στην Ουκρανία μεταξύ 14 και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το πακέτο περιλαμβάνει ένα 50% αύξηση του κόστους της ενέργειας στα ουκρανικ σπίτια.

Το ΔΝΤ υποσχέθηκε να χορηγήσει στο Κίεβο την σανίδα σωτηρίας για τα επόμενα δύο χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στην Ουκρανία την Τετάρτη. Η συνολική στήριξη από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα θα σταθεί σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με δήλωση του ΔΝΤ.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις αρχές υπόκειται σε έγκριση από τη Διοίκηση του ΔΝΤ και την Εκτελεστική Επιτροπή. Η εξέταση αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο, μετά την υιοθέτηση από τις αρχές ενός ισχυρού και ολοκληρωμένου πακέτου πριν από τις δράσεις με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη », το έγγραφο που καθορίζεται.

Τέλςο, η εξέταση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία είχε καθυστερήσει εξαιτίας της διαμάχης που είχε προκαλέσει ένα άρθρο που αφορούσε τη σύνδεση της χορήγησης βοήθειας με τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, το οποίο τελικά αποσύρθηκε.

The post Εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας 1 δις δολ. από τη Γερουσία των ΗΠΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα