Έγκριση για την «πράσινη» ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Έγκριση για την «πράασινη» ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το βράδυ της Τρίτης, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση παρουσίασε τις σχετικές μελέτες που προβλέπουν την δημιουργία πεζόδρομων και ανασχεδιασμό πλατειών όπως η Ομόνοια, που θα επανέλθει στις αρχικές της διαστάσεις.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Ξανασκέψου την Αθήνα», που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση,

παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επιστημονικό σύμβουλο στο «Re-think Athens» και μέλος του ΚΣΝΜ.

Τα σχέδια του έργου αφορούν κυρίως κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με εξέχουσα αυτή στην οδό Πανεπιστημίου, που μετατρέπεται σε πεζόδρομο «ήπιας» κυκλοφορίας, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης τραμ, ποδήλατων, και σε συγκεκριμένα οχήματα όπως ταξί, τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα τροφοδοσίας, που θα εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες. Τα ΙΧ θα κυκλοφορούν στους κάθετους δρόμους.

Οι δύο γραμμές καθόδου-ανόδου του τραμ θα καταλήγουν στην Πλατεία Αιγύπτου. Όλος ο σχεδιασμός του τραμ έχει γίνει με βάση την τελευταία τεχνολογία. Δεν θα υπάρχει εναέρια σύνδεση ούτε καλώδια. Οι συρμοί θα επαναφορτίζονται στις διάφανες στάσεις με υπερσυσσωρευτές που θα λειτουργούν ως μπαταρίες και θα δίνουν στο τραμ αυτονομία στην κίνηση.

Στην περιοχή ανάπλασης υπάρχουν 56 θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Δεν επηρεάζονται άμεσα από το έργο, καθώς τα περισσότερα μνημεία είναι γνωστά και προστατευμένα στο υπέδαφος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τουρνικιώτης, το έργο δεν θα προχωρήσει σε μεγάλο βάθος, με εξαίρεση την πλατεία Δικαιοσύνης, όπου θα κατασκευαστεί δεξαμενή για συλλογή βρόχινου νερού, που θα προσδώσει στην περιοχή αντιπλημμυρική προστασία και αρδευτική αυτονομία.

Τα υδάτινα στοιχεία, που θα τοποθετηθούν σε τέσσερα σημεία (οδ. Κοραή, Πλατεία Δικαιοσύνης, Ομόνοια και έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), η φύτευση δέντρων και ο φωτισμός θα αναβαθμίσουν αισθητικά το έργο και την ευρύτερη περιοχή.

The post Έγκριση για την «πράσινη» ανάπλαση της Πανεπιστημίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα