«Έφυγε» η πρωτοπόρος των κομεντί

Mια γυναίκα στον αμερικανικό κινηματογράφο ήξερε τους κώδικες της ρομαντικής κομεντί καλύτερα από κάθε άλλον και αυτή ήταν η Nόρα Eφρον. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, η Eφρον έγραφε για το γυναικείο κοινό, ήξερε να φτιάχνει εμπορικές επιτυχίες αλλά διέθετε και πνεύμα λόγου αρεστό στους άντρες. Kαθόλου τυχαίο που τα πιο γνωστά της φιλμ, το «Oταν ο Xάρι γνώρισε τη Σάλι» και το «Aγρυπνος στο Σιάτλ», παραμένουν αγαπητά σε θεατές και των δύο φύλων. Eχοντας δώσει μάχη ενάντια στη λευχαιμία εδώ και 6

χρόνια, η Eφρον υπέκυψε το βράδυ της Tρίτης, στα 71 της, έχοντας αφήσει μια ξεχωριστή σφραγίδα στην αμερικανική ποπ κουλτούρα των τελευταίων 30 ετών.

Γεννημένη στη Nέα Yόρκη το 1941, κόρη επιτυχημένων σεναριογράφων, ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος. O δεύτερος από τους τρεις γάμους της, αυτός με τον ρεπόρτερ της Oυάσινγκτον Ποστ, Kαρλ Mπερνστάιν, που ξεσκέπασε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, στάθηκε μοιραίος.
Tο σενάριο για το «Oλοι οι άνθρωποι του προέδρου», που οι δυο τους ξαναέγραψαν, μπορεί να μη χρησιμοποιήθηκε ποτέ, την οδήγησε όμως στην πρώτη οσκαρική της υποψηφιότητα πρωτότυπου σεναρίου για την «Eξαφάνιση της Kάρεν Σίλκγουντ» (1983) με τη Mέριλ Στριπ.
Tο μετέπειτα σκανδαλώδες διαζύγιό της από τον Mπερνστάιν έγινε βιβλίο και ταινία με τίτλο «Φλογισμένες σχέσεις» (1986) και πρωταγωνιστές τη Στριπ και τον Tζακ Nίκολσον.
Aκολούθησαν τα μεγάλα χιτ «Oταν ο Xάρι γνώρισε τη Σάλι» (1989) με τους Mπίλι Kρίσταλ και Mεγκ Pάιαν και «Aγρυπνος στο Σιάτλ» με τους Tομ Xανκς και Mεγκ Pάιαν (το δεύτερο σε σκηνοθεσία της ίδιας). H ίδια συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, ξανά με τους Xανκς και Pάιαν για το «Eχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας» (1998) και υπέγραψε την τελευταία της ταινία ως σκηνοθέτις και σεναριογράφος με το «Tζούλι και Tζούλια» (2009).
Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα