ΕΕ: «Ναι» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

Η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην ΕΕ. Ωστόσο, το σύστημα επιτρέπει σε κάθε κράτος να απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΠ σε όλη ή σε μέρος της επικράτειάς του για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που συνέταξε η Ελληνική Προεδρία, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα προβαίνουν σε αξιολογήσεις των καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Εάν ένα συγκεκριμένο

προϊόν κριθεί μη ασφαλές, κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορεί να εγκρίνει την καλλιέργειά του, εξήγησε ο Επίτροπος σε θέματα υγείας, Tonio Borg. Εάν κριθεί ασφαλές, τότε τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να το καλλιεργήσουν ή να αποφασίσουν την απαγόρευσή του για λόγους άλλους από την υγεία ή το περιβάλλον, όπως ο αστικός ή αγροτικός σχεδιασμός ή κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί απέτυχαν να βρουν συμφωνία για την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού Pioneer 1507 τον περασμένο μήνα, ανοίγοντας το δρόμο στην Κομισιόν να την εγκρίνει αυτόματα. 12 από τους 19 υπουργούς που ψήφισαν εναντίον της καλλιέργειας έστειλαν εν συνεχεία επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας την απόσυρσή της.

Η Ελληνική Προεδρία προσπάθησε να βγάλει την ΕΕ από το αδιέξοδο για τις αποφάσεις για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα καταθέτοντας ένα συμβιβαστικό κείμενο, παρόμοιο με εκείνο της Κομισιόν το 2010, που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις καλλιέργειες στο έδαφός τους.

Οι περισσότεροι υπουργοί περιβάλλοντος που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αντέδρασαν θετικά στην ελληνική πρόταση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι η αποχή της Γερμανίας από την ψηφοφορία για το καλαμπόκι Pioneer 1507 εμπόδισε το Συμβούλιο να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε αυτή την περίπτωση.

«Μία πολιτική συμφωνία διαμορφώθηκε, και ευελπιστούμε να φτάσουμε στην υιοθέτηση τελικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

The post ΕΕ: «Ναι» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα