Ε.Ε. κρίση και υποψηφιότητα Τσίπρα

Σε λίγους μήνες οι πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές να πάρουν θέση για την σημερινή σκληρή πραγματικότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη από τις πολιτικές του άγριου νεοφιλελευθερισμού.

Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή η Ευρωζώνη δεν έχουν καμία σχέση με τα όραμα των λαών της Ευρώπης για μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Η σημερινή κριτική και απόρριψη αυτής της Ε.Ε., υπό την κυριαρχία των τραπεζιτών της Φρανκφούρτης, της Κας Μέρκελ

και των δυνάμεων του άγριου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, δεν είναι ένας απλός στείρος αντιευρωπαϊσμός, μια επιλογή αρρωστημένου εθνικισμού αλλά το αντίθετο είναι θέση υπέρ μιας άλλης Ευρώπης που θα σέβεται πρώτα και κύρια τους πολίτες της.

Οι επιλογές των βασικών παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης με εξαίρεση την ριζοσπαστική αριστερά βασίζονται στην περίφημη πολιτική της ανταγωνιστικότητας που περνά μέσα από το κτύπημα του κόστους εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία παντού οι Σοσιαλδημοκράτες τα βρίσκουν με τους συντηρητικούς και σε κυβερνητικό επίπεδο, αφήνοντας στην πάντα το «θέατρο» δικομματικών ή διπολικών αντιθέσεων στο όνομα της καταπολέμησης της κρίσης χρέους .

Αυτές οι ευρωεκλογές λοιπόν θα είναι φοβερά κρίσιμες γιατί θα είναι η απάντηση των λαών της Ευρώπης και θεσμικά στις πολιτικές που οδήγησαν σ΄αυτή την τρομερή κρίση.

Οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς θα δώσουν στο σύνολο τους ενωμένες, με ελάχιστες εξαιρέσεις , την μάχη αυτή.

Στη Μαδρίτη, το προεδρείο του ΚΕΑ αποφάσισε να προτείνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά τιμητική πρώτα από όλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια για την ίδια μας την χώρα και τους αγώνες του λαού μας, που αναγνωρίζονται από τα κόμματα της ευρωπαϊκή αριστεράς, ως η πρωτοπορία των λαϊκών αντιστάσεων σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια ηθική πολιτική αναγνώριση αλλά για και ιδεολογική δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ηθική αναγνώριση γιατί οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη πιστώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ το πρωτοπόρο ρόλο στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα και για την αλλαγή των συσχετισμών.

Πολιτική γιατί αναγνωρίζεται η κρισιμότατη και η ισχυρότατη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια τη συγκρότηση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ιδεολογική γιατί επιβεβαιώνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από την αρχή της ελληνικής κρίσης:

¨Ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά με μια κρίση ευρωπαϊκή και παγκόσμια. που ζητά και λύσεις ευρωπαϊκές.

Ότι η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών συγκρούσεων και των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο. Σε πόλεμο οικονομικό με εκατομμύρια θύματα.

Δε πολεμάνε οι λαοί μεταξύ τους αυτή την φορά.

Πολεμάνε οι λαοί και οι εργαζόμενοι από τη μια μεριά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το επιθετικό κεφάλαιο και τους τραπεζίτες από την άλλη. Πολεμούν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης που δεν τρέφουν αυταπάτες ότι αυτή η καπιταλιστική ολοκλήρωση υπό την ηγεμονία των Γερμανών της Κας Μέρκελ μπορεί να μεταρρυθμιστεί.

Η πρώτη γραμμή του πολέμου, το μέτωπο αυτού του πολέμου είναι στον ευρωπαϊκό Νότο, είναι στην Ελλάδα.

Χωρίς καμιά αμφιβολία ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μια δύναμη «πιλότος» που μπορεί να μελετηθεί για τα τεράστια βήματα που κατάφερε να κάνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μια δύναμη που αξίζει να μελετηθεί ιδικά από τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς της Ν. Ευρώπης όπου έχουμε μια ισχυρή και ζωντανή παράδοση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει η νέα Μέκκα του αριστερού κινήματος στην Ευρώπη. Η διαφορετικότητα της κάθε χώρας και η ιστορική διαδρομή του Κομμουνιστικού κινήματος δεν μπορούν να εξαφανισθούν από την μια μέρα στην άλλη.

Καμιά λογική υπεροψίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα σημαντικά και πρωτόγνωρα εκλογικά αποτελέσματα Ο Πρόεδρος, τα μέλη και τα στελέχη του θεωρούν ότι έχουν πολλά να μάθουν από τις εμπειρίες θετικές ή αρνητικές των συντρόφων τους από όλα τα αριστερά κόμματα.

Στην βάση αυτή οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής αριστεράς με την πρόταση τους τιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα προτείνοντας τον Αλ. Τσίπρα για να είναι μπροστάρης στη μάχη των ευρωεκλογών, σε μια μάχη καθοριστική .

Μια μάχη που τη δίνουμε και στη χώρα μας για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης.

Μια μάχη ενάντια στη λιτότητα και στα μνημόνια.

Μια μάχη για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης σε όλη την Ευρώπη, ώστε κανένας λαός να μη βιώσει αυτά που ο Ελληνικός λαός βίωσε εξαιτίας των μνημονίων.

Προσδοκία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι να συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος στις πολιτικές της κ. Μέρκελ.

Να συγκροτήσουμε το μπλοκ των δυνάμεων που θα σώσει την Ευρώπη από τη λιτότητα.

Όσο πιο ισχυρό είναι αυτό το μπλοκ των δυνάμεων, τόσο το καλύτερο είναι και για τον ελληνικό λαό.

*Βασιλης Πριμικηρης

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ

Συντονιστής του τμήματος

Ελληνισμού της Διασποράς

The post Ε.Ε. κρίση και υποψηφιότητα Τσίπρα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα