Δύο «τρανταχτά» σενάρια για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δύο νέα σενάρια, σχετικά με τις νέες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζονται πολύ σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Το αρχικό σενάριο, που φαίνεται πως είναι και το επικρατέστερο, αφορά την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες, μέτρο που αν ισχύσει θα έχει στόχο τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2013. Το μέτρο αυτό θα προβλέπει είτε συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ, όπου οι φορολογούμενοι θα

κληθούν να πληρώσουν φόρο 1.000 ευρώ, είτε συντελεστή 30%, του οποίου η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, ενώ όσοι τώρα δήλωναν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ, δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η διατήρηση για τα εισοδήματα του 2012 των δαπανών που εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο και αφορούν ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.ά. Από το νέο έτος οι εν λόγω δαπάνες θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από έκπτωση από το εισόδημα δαπανών με αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κομμωτήρια κ.α.). Η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα επιφέρει αυτόματα επιβάρυνση για την πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα