Δημόσια τηλεόραση στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Του Σπύρου Παπαδάκη, [email protected]

Το θέμα της εξυγίανσης της ΕΡΤ απασχολεί τη ΝΔ από την εποχή που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και ο σημερινός υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου, ήταν τομεάρχης του κόμματος αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ. Τότε, μάλιστα, μια ολόκληρη ομάδα είχε δουλέψει πάνω στο σχέδιο για μια νέα,

αντικειμενική, δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σημεία του σχεδίου που έχει κατά αποκλειστικότητα το «Π» προτάθηκαν στον τότε υπουργό κ. Μόσιαλο για να τα συμπεριλάβει στο δικό του νομοσχέδιο.
Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς, το σχέδιο αυτό επικαιροποιήθηκε και το επεξεργάστηκαν οι σύμβουλοι του υπουργού Τύπου. Τελικά, τι έγινε; Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο Κεδίκογλου και υιοθετήθηκε άλλο ή το έχει βγάλει ήδη από το συρτάρι του ο πρωθυπουργός και το έχει προτείνει στους κυβερνητικούς εταίρους;
Στο σχέδιο αναφέρεται: «Στη σημερινή δυσχερέστατη συγκυρία, ο επιτακτικότερος στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Για την επίτευξη των δύο είναι οι βασικοί άξονες: η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών και η μαζική προσέλκυση επενδύσεων. Για να είναι αποτελεσματικότερη η κυβέρνησή μας, προτείνεται η συγκέντρωση των σχετικών αρμοδιοτήτων στο ίδιο πρόσωπο, που θα είναι ταυτόχρονα επιφορτισμένο με τη διεθνή προβολή της εθνικής οικονομίας.
Ουσιαστικά, θα διευρύνουμε το πεδίο δράσης του σημερινού υφυπουργού Εξωτερικών με την αρμοδιότητα του εξωτερικού εμπορίου, γιατί οι εξαγωγές και οι επενδύσεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: της οικονομικής μας εξωστρέφειας. Καλό θα είναι να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ., αφενός για να υπογραμμιστεί η σημασία που δίνει η κυβέρνησή μας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και αφετέρου για να διαβουλεύεται επιτυχέστερα με υπουργούς και φορείς των ενδιαφερόμενων κρατών.
Τα κύρια ‘‘όπλα’’ του νέου αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. θα είναι ο μηχανισμός των πρεσβειών μας, που θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομική διπλωματία και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης – κατά κύριο λόγο τα δορυφορικά προγράμματα της ΕΡΤ.
Προτεραιότητά του θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων στον τομέα των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Εξαγωγές: Η δραματική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας την τελευταία 20ετία είχε αρνητικότατες συνέπειες στην ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των εξαγωγών μας. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών στερούνται ‘‘εξαγωγικής παιδείας’’. Δεν γνωρίζουν πώς να εισέλθουν σε ξένες αγορές, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ποια προϊόντα μπορούν να είναι ελκυστικά και σε ποιες αγορές. Το κενό αυτό μπορεί να το καλύψει η ΕΤ1 (που η σημερινή κυβέρνηση κλείνει χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος, αντίθετα απαξιώνεται ένα σημαντικό κομμάτι δημόσιας περιουσίας) με στοχευμένες και εξειδικευμένες εκπομπές, που θα διαπαιδαγωγούν εξαγωγικά τους επιχειρηματίες κάθε τομέα, καθώς και τον αγροτικό μας κόσμο.

Διαφήμιση προϊόντων
Αντίστοιχα, τα ελληνικά προϊόντα απουσιάζουν επί μακρόν από τις διεθνείς αγορές και είναι στην πλειονότητά τους άγνωστα. Πρέπει να παρουσιαστούν, να διαφημιστούν, να ‘‘πλασαριστούν’’ κατάλληλα. Χρησιμότατη θα είναι η αξιοποίηση των δορυφορικών προγραμμάτων της ΕΡΤ και συγκεκριμένα η δημιουργία εξειδικευμένου καναλιού που θα παρουσιάζει τα ελληνικά προϊόντα, τον τρόπο παραγωγής τους, τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης, καθώς και τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας. Η εξοικείωση του διεθνούς κοινού με τα προϊόντα μας θα διευκολύνει τα μέγιστα τις εξαγωγές τους.
Επενδύσεις: Η στάση των περισσότερων μεγάλων ξένων επενδυτών -και κυρίως από σημαντικές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που θα πρέπει να αναδειχθούν σε στρατηγικούς μας εταίρους- συνοψίζεται στη φράση “φοβούνται το άγνωστο”. Δεν γνωρίζουν το θεσμικό μας πλαίσιο, δεν έχουν έγκυρη ενημέρωση, ανησυχούν για αιφνιδιαστικές αλλαγές, έχουν αρνητική εμπειρία από κυβερνητικές παλινωδίες στην Ελλάδα. Θέλουν αναλυτική και αξιόπιστη πληροφόρηση για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία. Πάνω από όλα, όμως, θέλουν ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς στην κυβέρνηση. Ενα κυβερνητικό στέλεχος που θα μπορεί να δίνει απαντήσεις και λύσεις στους ξένους επενδυτές, προκειμένου να τους εμπεδωθεί το απαιτούμενο αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.
Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να έρθουν οι επενδυτές, πρέπει εμείς να πάμε να τους βρούμε. Ο νέος αν. ΥΠ.ΕΞ. πρέπει να είναι διαρκώς εν κινήσει, επισκεπτόμενος όχι μόνο τις πρωτεύουσες κρατών, αλλά και τις σημαντικότερες πόλεις στην περιφέρειά τους. Στη Ρωσία και στην Κίνα, για παράδειγμα, οι πλέον ενδιαφέροντες επίδοξοι επενδυτές δεν βρίσκονται στη Μόσχα ή το Πεκίνο, αλλά σε περιφερειακά κέντρα που αναπτύσσονται δυναμικά.
Στην εξοικείωση των επίδοξων επενδυτών με τα οικονομικά δρώμενα στην Ελλάδα, καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η δημόσια τηλεόραση, με ένα δορυφορικό επενδυτικό κανάλι, που θα ενημερώνει εκτενώς για το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες του παιγνιδιού και θα παρουσιάζει συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες, αναλύοντας τις προοπτικές τους.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ μπορεί τελείως ανέξοδα να “ανεβάσει” τέσσερα νέα δορυφορικά κανάλια, βάσει της συμφωνίας που έχει με τη FRANCETELECOM, την οποία η σημερινή διοίκηση διέκοψε παράνομα για να εξυπηρετήσει “ημέτερα λαμόγια”, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση».

Τέσσερα κανάλια με σαφή προσανατολισμό

Σύμφωνα με το σχέδιο, «τα τέσσερα νέα κανάλια πρέπει να είναι: εξαγωγικό, επενδυτικό, τουριστικό και πολιτιστικό. Αλλωστε, ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι δύο συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που διευκολύνουν τη διείσδυσή μας σε αγορές του εξωτερικού, πέραν της μεγάλης σημασίας τους στην εθνική οικονομία. Η δημόσια τηλεόραση μπορεί και πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο να είναι “όπλο” στον εθνικό αγώνα για την ενίσχυση της οικονομικής μας εξωστρέφειας.
Στο πνεύμα της διακυβέρνησής μας είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι η απαξίωση και το ξεπούλημά της. Αξιοποιούμε πλήρως το δυναμικό της, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία.
Ενα άλλο “όπλο” μπορεί να είναι ένα “Διεθνές ΚΕΠ” για επίδοξους επενδυτές και εμπορικούς εταίρους. Δηλαδή, ένας διεθνής διαδικτυακός κόμβος, που υπεύθυνα θα ενημερώσει, θα επεξηγεί και θα κατευθύνει. Παράλληλα, θα μπορεί να προωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο για ελληνικές εταιρείες που θα έχουν πιστοποιηθεί για την ποιότητα των προϊόντων τους και το επίπεδο των υπηρεσιών τους.
Με τον συνδυασμό της τακτικής παρουσίας του αν. ΥΠ.ΕΞ., της ενεργοποίησης του διπλωματικού μηχανισμού, του επικοινωνιακού “μπαράζ” των δορυφορικών καναλιών και της χρηστικότητας του διεθνούς διαδικτυακού κόμβου μπορούμε να έχουμε τάχιστα τα βέλτιστα αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα των εξαγωγών και των επενδύσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης.
Είναι προφανές ότι ο νέος αν. ΥΠ.ΕΞ. θα είναι σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και, φυσικά, Εθνικής Οικονομίας. Θα είναι ουσιαστικά ο οικονομικός και εμπορικός αντιπρόσωπος της κυβέρνησης στο εξωτερικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα