Δημόσια η συνεδρίαση για όλους τους κλεφταράδες!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Συμφωνούμε απολύτως με την επ’ εσχάτων πρόταση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη να μεταδίδονται δημόσια και τηλεοπτικά οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι αυτή την πρόταση δεν την έκανε από άδολη προσήλωση στο ηθικό και νόμιμο, το οποίο πρέπει να προασπίσει η Επιτροπή, αλλά γιατί κατάλαβε ότι τα πράγματα έγιναν πολύ στριμόκωλα στην Επιτροπή, κυρίως με την αποφασιστικότητα και την καλή οργάνωση δύο βουλευτών: της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Βασίλη Καπερνάρου. Πρόκειται στην κυριολεξία για δύο μάχιμους

δικηγόρους, που ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους, δεν καταλαβαίνει από φοβέρες μην τους εκθέσει η άθλια «Πρετεντεροπαρέα» του MEGA και από αβροφροσύνες με τις οποίες μέχρι σήμερα καταφέρνουν να κρύψουν κάτω από τα χαλιά της Βουλής ένα σωρό σκ…
Όσα συμβαίνουν στην Προανακριτική και η ένταση που επικρατεί είναι απολύτως συνδεδεμένα με την πρόβλεψη της διάσημης εφημερίδας «New York Times» ότι η «λίστα Λαγκάρντ θα ανατρέψει την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα».
Το τελευταίο που θα μπορούσε ένας λογικός άνθρωπος να πιστέψει είναι ότι ένα γέννημα και θρέμμα του συστήματος που κυβερνά τη χώρα, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, θέλει τη δημόσια συνεδρίαση για να ανατρέψει την πολιτική σκηνή που τον ανέδειξε.
Εμείς, όμως, είμαστε υπέρ της πρότασής του, γιατί η δημοσιότητα θα δώσει την αλήθεια. Και θα αναγκαστεί η Επιτροπή να τηρήσει τη διαδικασία. Θα της απομένει να εξευτελιστεί κατά πλειοψηφία, αν αποφασίσει κόντρα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Ακριβώς αυτό συνέβη στα ποινικά δικαστήρια με το κυνηγητό των ερευνητών δημοσιογράφων τα περασμένα χρόνια. Οι δημόσιες συνεδριάσεις και η έκδοση επί τόπου αποφάσεων προκαλούσε, όταν ήταν αντίθετη από όσα άκουγε ο κόσμος και εφηύραν τις αγωγές που δικάζονται «κατ’ οίκον» με κατώτατα όρια κ.λπ.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν πιστεύουμε ότι θα αντέξει μέχρι το τέλος την προεδρία της Επιτροπής. Όχι γιατί τα έκανε, όπως τα έκανε στο Βατοπέδι, αλλά γιατί θα προκύψει και τεράστιο ηθικό ζήτημα και για τον ίδιο στις επόμενες συνεδριάσεις. Ίσως το γνωρίζει, ίσως το φοβάται και δημιουργεί από τώρα τις προϋποθέσεις να φύγει από την προεδρία και από την Επιτροπή πριν τεθεί το ζήτημα.
Δημοσιότητα, λοιπόν, σε όλα. Ο ιερός Τιμόθεος έγραψε: «Τους αμαρτάνοντας ενώπιον πάντων ήλεγχε ίνα και οι λοιποί φόβον έχουσι». Στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών υπάρχει η επιγραφή: «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης».
Πέραν ορισμένων εξαιρέσεων, περιορισμένων πολύ, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρισκομένων στη «λίστα Λαγκάρντ» είναι κλεφταράδες. Και επικίνδυνοι. Το βιώσαμε, όταν οι Βερυκιοχαριτάτοι μας έστειλαν στο σπίτι, όταν φωνάξαμε στη ραδιο-εκπομπή «Κάτω τα χέρια από τον Βαξεβάνη». Και τάχα μου του στοίχισε του επιχειρηματία που αδειάσαμε (και καλά του κάναμε…) στον αέρα τη Χαριτοεπιλογή του. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, βέβαια…

Keywords
Τυχαία Θέματα