Δήμαρχος Ελευσίνας: Tα πρόσωπα θα επηρεάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, έδωσε ο νυν δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο οποίος θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του καθώς εκλέγεται για τρίτη συνεχή θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις δημοτικές εκλογές του 2010 αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης δημοτικός σύμβουλος.

Στην συνέντευξη του στο ekloges.tv, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα πρόσωπα

είναι εκείνα που θα επηρεάσουν τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και όχι η κομματική τους «καταγωγή» διαχωρίζοντας, τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και επιλογές από τις εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες. Ο κ. Τσουκαλάς ανέλαβε τη θέση του δημάρχου έπειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του Γιώργου Αμπατζόγλου.

-Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το κλίμα που επικρατεί στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Γ.Τ: Θα τις επηρεάσει όχι όμως όπως ενδεχομένως υπολογίζουν οι κομματικοί φορείς. Η έντονη, πολιτική και κοινωνική, μεταβλητότητα είναι ανάγκη να βρει θετική διέξοδο, αμιγώς αυτοδιοικητική.

-Πιστεύετε ότι στην εκλογική αναμέτρηση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες οι πολίτες θα ψηφίσουν με βάση την κομματική « καταγωγή» των υποψηφίων ,τα προγράμματα ή τα πρόσωπα;

Γ.Τ: Στους Δήμους την επιλογή των πολιτών θα επηρεάσουν τα πρόσωπα των υποψηφίων, το ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού, η προγραμματική του επάρκεια, η ιστορική του διαδρομή. Οι δημοτικές εκλογές θα παραμείνουν αυτοτελείς σε σχέση με τις κομματικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων και αυτό συνιστά υγιή πολιτική λογική.

-Πως σε μια περίοδο κρίσης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Δήμου και να μιλήσουμε για Ανάπτυξη;

Γ.Τ: Αρκεί να μιλήσουμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος, των εργασιακών δικαιωμάτων, του σεβασμού του επιχειρείν στη νομιμότητα, την ιστορία και την πολιτιστική προοπτική της πόλης. Αρκεί να στηριχτούμε σε φρέσκες ιδέες και τη νεανική καινοτομία.

-Ποια τα μηνύματα που εισπράττετε τελευταία από την επικοινωνία σας με τους Δημότες σας .Τι σας ζητούν να αλλάξετε;

Γ.Τ: Μας ζητούν να είμαστε αποδοτικότεροι, αποτελεσματικότεροι, καινοτόμοι. Να ζητάμε συνεχώς τη γνώμη της κοινωνίας και να την υπολογίζουμε περισσότερο.

-Ποια είναι τα προβλήματα της Ελευσίνας και ποια της Μαγούλας;

Γ.Τ: Τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις του Καλλικρατικού Δήμου έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Καθώς ο χρόνος περνάει αυτό γίνεται όλο και πιο ευκρινές. Ανεργία, κοινωνική συνοχή, περιβαλλοντική προστασία είναι τα μείζονα προβλήματα.

-Τι προτείνετε για να λυθούν αυτά και γιατί να σας ψηφίσει ο Ελευσίνιος πολίτης;

Γ.Τ: Προτείνουμε συλλογικά επεξεργασμένο σχέδιο. Οραματικό αλλά και διαχειριστικό. Ο πολίτης οφείλει να σκεφτεί, να συγκρίνει πρόσωπα, ιδέες και ιστορία. Η απροκατάληπτη σκέψη και η αυτοδιοικητική οπτική ευνοεί τους αυτοτελείς αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς.

-Που μπορεί να επενδύσει η Ελευσίνα;

Γ.Τ: Ως νέα επένδυση (πολιτιστική, οικονομική, ιστορική) μπορούν να θεωρηθούν η παραπέρα ανάπτυξη των Αισχυλείων και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Να ταυτοποιηθεί στη σκέψη και στις συνειδήσεις ως τόπος ημερήσιου (τουλάχιστον) προορισμού.

-Ποιο οικονομικό μοντέλο ακολουθείτε;

Γ.Τ: Μείωση δαπανών, έργα χρήσιμα που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, σωστή οικονομική διαχείριση. Οικονομικό μοντέλο δύσκολο εξαιτίας της μείωσης των κρατικών πόρων. Επιβεβλημένο όμως γιατί τα υγιή οικονομικά ενός Δήμου δηλώνουν σεβασμό στους καταβληθέντες από τους πολίτες φόρους. Εν τέλει σεβασμό (πραγματικό) στους ίδιους τους πολίτες.

-Που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα έργα Αποχέτευσης; Πείτε μας για αυτό το πολύ σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ….

Γ.Τ: Το έργο της αποχέτευσης προχωράει καλά. Αποτελεί μια οικολογική και πολιτιστική αναβάθμιση των γειτονιών στις οποίες τελειώνει. Ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα πολιτικής αξιοπιστίας, σχεδιασμού και διαχείρισης του Δήμου. Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει θέληση και σχέδιο οραματικές πρωτοβουλίες έχουν αποτέλεσμα.

-Πως φαντάζεστε την Ελευσίνα σε μια πενταετία δική σας ακόμα;

Γ.Τ: Με το έργο της αποχέτευσης τελειωμένο, τους δρόμους ασφαλτοστρωμένους. Το Ελαιουργείο και τον ΚΡΟΝΟ στην ιδιοκτησία του Δήμου. Σε κομμάτια του παράκτιου μετώπου να έχει τη χρήση ο Δήμος. Να έχει τελειώσει το 3ο δημοτικό στη Μαγούλα και το Κλειστό Γυμναστήριο. Και άλλα βέβαια. Τα οποία θα συναποφασίσουμε με τους δημότες μας στις συζητήσεις όπου ο καθένας θα καταθέτει την πρότασή του.

-Κοινωνική πολιτική γίνεται σήμερα από τον Δήμο σας. Υπάρχει περιθώρια βελτίωσης ; Που ακριβώς εστιάζει εν μέσω κρίσης ;

Γ.Τ: Ο Δήμος μεριμνά για τους πολίτες τους οποίους έχει χτυπήσει η κρίση. Υπάρχουν, σαφώς, περιθώρια βελτίωσης. Κυρίως για τον συντονιστικό και οργανωτικό ρόλο που χρειάζεται να διαδραματίσει ο Δήμος ώστε η αλληλεγγύη προς τους αδύναμους να αφορά το σύνολο των φορέων και το σύνολο των πολιτών.

-Ποια τα χαρακτηριστικά του Συνδυασμού σας;

Γ.Τ: Δημοκρατία, συλλογικότητα, σεβασμός στη διαφορετικότητα. Συνέπεια και επιμονή στους στόχους που τίθενται. Αυτοτελές και όχι ετεροκαθοριζόμενο σχέδιο για την πόλη.

-Τι θα αλλάξετε στη Πόλη της Ελευσίνας;

Γ.Τ: Την ταυτότητα με την οποία θα εκλαμβάνεται από τους «έξω» απ” αυτήν. Ότι παρά την αντίληψη που υποτιμά τα πλεονεκτήματά της και τη συνδέει αποκλειστικά με τη ρύπανση η πόλη μας είναι όμορφη και εμπνέει σεβασμό στον επισκέπτη. Είναι πόλη στην οποία αξίζει να ζεις με πολλά ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που την κάνουν να υπερέχει από πόλεις του ίδιου μεγέθους.

-Και τέλος ποιο είναι το μήνυμά σας στους Πολίτες της Ελευσίνας –Μαγούλας

Γ.Τ: Να αισιοδοξούμε παρά τις δυσκολίες. Να είμαστε αλληλέγγυοι σε έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Να βρούμε ποικίλους τρόπους για να ενισχύσουμε τον κοινωνικό ιστό.

Πηγή: ekloges.tv

The post Δήμαρχος Ελευσίνας: Tα πρόσωπα θα επηρεάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα