Δικαστές: Λειτουργοί ή δημόσιοι υπάλληλοι;

Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΕΝΕΤΗ

Εδώ κι έναν μήνα περίπου η Δικαιοσύνη είναι στην «εντατική» και παραμένει, δυστυχώς, στη βαριά εντατική μετά την εξαγγελθείσα παράταση της «αποχής» των δικαστών.
Και εύλογα ο κάθε Έλληνας πολίτης διερωτάται: Τι συμβαίνει, επιτέλους; Γιατί οι δικαστές απέχουν από τα καθήκοντά τους; Γιατί απεργούν; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν ότι αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμά μας; Είναι τόσο τρομερές αυτές οι οικονομικές ανάγκες τους που διακινδυνεύουν να χαρακτηριστούν από τους απλούς πολίτες ως παραβάτες του καταστατικού χάρτου του Συντάγματος, τον οποίο

εκλήθησαν να υπηρετούν; Είναι αναντίρρητο ότι εμειώθησαν, και μάλιστα σημαντικά, οι μισθοί τους. Είναι βέβαιο ότι διαταράχθησαν οι εν γένει οικονομικοί προσδιορισμοί στον κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι η πικρία τους είναι απολύτως δικαιολογημένη. Είναι, όμως, όλα αυτά αρκετά για να οδηγηθεί η μία εκ των τριών εξουσιών σε παράλυση λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ανεξέλεγκτου μεγέθους της από κάθε σκοπιά κρίσης της ελληνικής πραγματικότητας; Ασφαλώς όχι. Κατόπιν όλων των επιγραμματικά αναφερομένων, καλούνται οι δικαστές μας να αρθούν υπεράνω των περιστάσεων και να επανέλθουν στις έδρες τους, στα καθήκοντά τους, όπως πολύ σωστά, έστω και κάπως καθυστερημένα, επισημαίνει και ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας –εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– σε πρόσφατη παρέμβασή του, τονίζοντας παράλληλα πως «είναι αυτονόητο ότι και οι δικαστικοί αναμένουν από τους φορείς των άλλων συντεταγμένων εξουσιών τον σεβασμό της συνταγματικής διατάξεως που επιβάλλει την ιδιαίτερη μισθολογική τους μεταχείριση. Συμψηφισμός, όμως, αντισυνταγματικών συμπεριφορών είναι αδιανόητος».
Πιστεύουμε ότι, μετά από το αδιέξοδο που προκύπτει στην απονομή της Δικαιοσύνης, η φωνή του κάθε Έλληνα πολίτη και η ανησυχία του για τη συνέχεια της χώρας μας θα είναι ανώτερες από τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους για τον οικονομικό περιορισμό των μισθών τους. Και ας μη λησμονούμε όλοι μας ότι η σωτηρία της πατρίδος μας είναι από πάσης σκοπιάς υπερτέρα έναντι των πάντων.

Ο κ. Βασίλειος Βενέτης είναι Επ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Επ. Διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς. Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα