Διέξοδος μέσω του πολιτισμού

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει ιστορικά περάσει πολλές περιπέτειες, δυσανάλογες μάλιστα με το ειδικό της βάρος. Φαίνεται, όμως, ότι εμείς οι Ελληνες δεν έχουμε διδαχθεί από τα δεινά του παρελθόντος και επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια λάθη που μας οδηγούν σε νέες περιπέτειες, συμφορές και τραγωδίες. Διέξοδο μπορούν να δώσουν μόνο η παιδεία και ο πολιτισμός. Να αποκτήσουμε ιστορική μνήμη και να γαλουχήσουμε τις νεότερες γενιές με αρχές και αξίες, που θα αποτρέψουν την επανάληψη

των δεινών στο μέλλον.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ μεγάλο πρόβλημα αυτού του τόπου είναι οι παγιωμένες νοοτροπίες. Συλλογικό πρότυπο δεν είναι ένας επιτυχημένος επιστήμονας, ένας καινοτόμος επιχειρηματίας, ή ένας πρωτοπόρος εργαζόμενος. Συλλογικό πρότυπο ήταν επί σειρά ετών εκείνος που ζούσε μέσα στη χλιδή, αφού απέκτησε κοινωνική και οικονομική ισχύ, έχοντας «πατήσει επί πτωμάτων» και έχοντας κλέψει από τον κρατικό κορβανά.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞ ημών ψήφισαν ακραία κόμματα και τα νομιμοποίησαν διά της παρουσίας τους στη Βουλή, γιατί νόμιζαν ότι διά των κραυγών και του τσαμπουκά θα φοβηθούν και θα τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο. Βλέπουμε τα αποτελέσματα τώρα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο δεν τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει του.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ έχει πολλές πληγές ανοιχτές εδώ και δεκαετίες. Εάν δεν ερχόταν η οικονομική κρίση, δεν θα ακουμπούσαμε πάνω τους το νυστέρι. Προς τούτο, η κρίση έχει και τα θετικά της. Πρέπει, όμως, επιτέλους, να τολμήσουμε να κάνουμε την εγχείρηση και είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε για να επιζήσει ο ασθενής. Να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τις παθογένειες και τις κακοδαιμονίες, για να μην προσβάλει ξανά τον οργανισμό μας η βαριά ασθένεια.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ κατάματα την πραγματικότητα κι ας αλλάξουμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά το σύνολο. Οσο πιο γρήγορα δράσουμε, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε. Για να μην γράψει η Ιστορία ότι είμαστε άβουλοι και μοιραίοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα