Διαβάστε και δείτε καρέ-καρέ όλο το θρίλερ στη Βοστώνη(Βίντεο-Φωτό)

Το θέμα που κυριαρχεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε. παγκοσμίως αυτή τη στιγμή και έχει επαναφέρει το φόβο και τρόμο στις Η.Π.Α ύστερα από σχεδόν δώδεκα χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση των δύο κτηρίων-συμβόλων της πόλης, των δίδυμων πύργων, είναι οι δύο εκρήξεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστόνης και προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Η έκρηξη

σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Δευτέρας. Αμέσως επικράτησε πανικός και κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί. Οι πρώτες πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και οι αμερικάνικες αρχές μιλούσαν εξ αρχής και ξεκάθαρα για τρομοκρατία αλλά δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν επρόκειτο για εσωτερική ή εξωτερική.

Τελικά ύστερα από εντατικές έρευνες τόσο του στρατού όσο και του FBI που επιστρατεύτηκαν για τον εντοπισμό των δραστών, οι βομβιστές βρέθηκαν.

Ποιοι είναι οι βομβιστές της Βοστόνης

Οι δύο άνθρωποι που σκόρπισαν τον τρόμο και το θάνατο στη Βοστόνη ήταν τα τσετσενικής καταγωγής αδέλφια Τσαρνάεφ και ήταν ουσιαστικά δύο παιδιά ηλικίας μόλις 19 και 20 ετών. Και οι δύο ήταν αθλητές, δήλωναν πιστοί στο Ισλάμ και είχαν στρατιωτική εκπαίδευση. Μάλιστα ο 20χρονος δήλωνε πως δεν ήθελε να έχει κανέναν Αμερικανό φίλο.

Ο μεγαλύτερος αδελφός Ταμερλάν, σκοτώθηκε ύστερα από συμπλοκή που είχε με τις αστυνομικές αρχές, τις οποίες είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν αφού το 2009 είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία ύστερα από επίθεση στη σύντροφό του. Ο Ταμερλάν ήταν αθλητής της πυγμαχίας και όπως προαναφέραμε δεν ήθελε να έχει Αμερικανούς φίλους.

Από την πλευρά του ο 19χρονος Ντζοκχαρ διαφεύγει της σύλληψης και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ψάχνοντας κυριολεκτικά πόρτα- πόρτα. Ο Ντζόκχαρ ειχε πάρει και υποτροφία 2.500 δολάρια από το γυμνάσιο του Κέμπριτζ, ενώ ήταν μέλος της ομάδας πάλης του σχολείου και είχε βγει αθλητής του μήνα για το Φεβρουάριο του 2011.

Η οικογένεια

Ο πατέρας των δύο νεαρών μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. περιέγραψεε τον καταζητούμενο υιό του ως ένα έξυπνο και πετυχημένο νεαρό.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «ο γιος μου είναι ένας πραγματικός άγγελος. Ο Ντζοκχάρ είναι δευτεροετής φοιτητής της ιατρικής στις ΗΠΑ. Είναι τόσο έξυπνο αγόρι. Τον περιμέναμε να έρθει για τις διακοπές». Κανένα άλλο μέλος της οικογένεια δεν θέλησε να δηλώσει κάτι παραπάνω ενώ στη δημοσιότητα ήρθαν και κάποιες φωτογραφίες που απεικονίζουν τον νεκρό Ταμερλάν με την πρώην σύντροφό του.

Η «πλάκα» και τα tweet

Λίγο καιρό πριν φορέσει το σακίδιο με τις βόμβες και σκορπίσει το θάνατο και τον πανικό στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, ο δεύτερος ύποπτος Τζοχάρ Καρνάεφ, ο οποίος καταζητείται, «έσπαζε» πλάκα μιμούμενος τις τοπικές διαλέκτους του Καυκάσου ενώ έγραφε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter διάφορα σχόλια μετά την διπλή βομβιστική επίθεση. «Δεν υπάρχει αγάπη στο κέντρο της πόλης, ανθρωποι μείνετε ασφαλείς», «Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά μένουν σιωπηλοί και υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν την αλήθεια, αλλά δεν ακούμε τους επειδή είναι η μειοψηφία» και «Σήμερα όλοι προσπαθούν να μιλήσουν, προσπαθούν κάτι να πουν, αλλά τίποτα δεν βγαίνει από τα χείλη τους. Απλά ένα μάτσο ασυναρτησίες»ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες αναρτήσεις του.

Η τραγική ειρωνεία

Ένα από τα τρία θύματα του αιματοβαμμένου μαραθωνίου ήταν ο μόλις οχτώ ετών Ρίτσαρντ Μάρτιν. Ο Ρίτσαρντ βρισκόταν στον μαραθώνιο για να παρακολουθήσει τον πατέρα του που συμμετείχε στον αγώνα και μάλιστα στεκόταν κοντά στην γραμμή τερματισμού για να τον δει να ολοκληρώνει με επιτυχία την κούρσα. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ελάχιστα μέτρα πιο πέρα στεκόταν ο ένας από τους δύο βομβιστές, ο οποίος κρατούσε την σχολική τσάντα μέσα στην οποία κουβαλούσε τη βόμβα που έμελλε να δώσει ένα τραγικό τέλος στην σύντομη ζωή του.

To FBI

Το FBI ενεργοποιήθηκε σε ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή των δύο εκρήξεων και από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή. Αρχικά δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο αλλά οι αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής αστυνομίας ήταν σχεδόν βέβαιοι και κάνανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο για αυτούς ήταν το εάν επρόκειτο για κάποιον εξωτερικό εχθρό (βλ. Αλ Κάιντα) ή για τρομοκρατία εκ των έσω. Τελικά ύστερα από ενδελεχή έρευνα μέσω των βίντεο, το FBI κατάφερε να ταυτοποιήσει του δράστες και έδωσε αμέσως στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο αδελφών. Λίγο αργότερα εντόπισαν τον 20χρονο Ταμερλάν στο χώρο του πανεπιστημίου του MIT και ύστερα από ανταλλαγή πυρών ο νεαρός Τσετσένος έπεσε νεκρός. Αυτή τη στιγμή, το FBI ψάχνει ουσιαστικά πόρτα-πόρτα με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου αδελφού.

Του Νίκου Μπόζντα

Keywords
Τυχαία Θέματα