Διαμάχη σεισμολόγων για το σεισμό των 5,1 ρίχτερ

Διαφωνίες ανάμεσα στους επιστήμονες έχει προκαλέσει ο σεισμός εντάσεως 5,1 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:06 με επίκεντρο την περιοχή Αμφίκλεια και έγινε αισθητός στην Αθήνα.

Κάποιοι σεισμολόγοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης. Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης που το συνολικό μήκος του είναι γύρω τα 34 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι η περιοχή είναι

γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή.

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο στο newpost, τόνισε πως δεν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης αλλά κάποια ρήγματα βορειότερα, στον Μαλλιακό κόλπο και στην περιοχή της Λαμίας.

«Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Προς το παρόν δεν εμπνέεται ανησυχία τα δύο επόμενα 24ωρα θα παρακολουθούμε στενά τη σεισμική ακολουθία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνου Μακρόπουλου, ο οποίος ανέφερε πως το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό και υπολογίζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Η περιοχή είναι γνωστή», πρόσθεσε, «παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο».

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γκανάς, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5, έκανε λόγο για συνήθη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς από 5-5,5 βαθμούς, κατά συνέπεια, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα