Διαμάχη ΗΠΑ, Ευρώπης και Ρωσίας για το νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία

Η πιο σκληρή καταδίκη για το ρωσικό νόμο που ποινικοποιεί τη «θετική δημόσια έκφραση» υπέρ της ομοφυλοφιλίας ακούστηκε χθες από τη Γερμανία. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στις επαφές μας με τους ρώσους πολιτικούς ότι αυτή η κατάρρευση των βασικών δημοκρατικών αξιών δεν είναι αποδεκτή και ότι η Ρωσία κινείται προς την κατεύθυνση της τέλειας δικτατορίας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ντιρκ Νίεμπελ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πήρε τη σκυτάλη από την υπουργό Δικαιοσύνης Σαμπίν Λεουτέσερ – Σναρενμπέργκερ που μία ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «εξοστρακίζοντας τους ομοφυλόφιλους, η Ρωσία έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της τέλειας δικτατορίας». «Εμπνευστής» και κατά κάποιο τρόπο αποδέκτης των δηλώσεων ήταν και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε εκθειάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο παρελθόν ως «τέλειο δημοκράτη».

Ο νόμος που προωθήθηκε από το Κρεμλίνο και υιοθετήθηκε από τη Δούμα πρακτικά στέλνει στη φυλακή οποιονδήποτε υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία αφού μπορεί να κατηγορηθεί ότι προπαγανδίζει την ομοφυλοφιλία στους ανηλίκους. Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Χέρτζενχορν περιγράφει παραστατικά στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» την παράνοια του ρωσικού νόμου: «Εάν το κείμενο που ακολουθεί είχε δημοσιευθεί σε μια ρωσική εφημερίδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από τη σήμανση 18+ και αρχίζει με την εξής φράση: “Αυτό το άρθρο περιέχει πληροφορίες που είναι ακατάλληλες για τους αναγνώστες κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία”».
Η επίφαση του Κρεμλίνου είναι η «προστασία των παιδιών από την προπαγάνδα υπέρ μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επιχείρηση δίωξης της ομοφυλοφιλίας και του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων διά χειρός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε τον σχετικό νόμο τον περασμένο Ιούλιο. Η οργή στη Δύση για τον νόμο προκάλεσε, μεταξύ των άλλων, μποϊκοτάζ της βότκας στα γκέι μπαρ πολλών δυτικών πόλεων, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν από τις αθλητικές ομοσπονδίες να μποϊκοτάρουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα νέο κλίμα ψυχρού πολέμου η Ρωσία θα μπορούσε να ζήσει σε λίγους μήνες ό,τι έζησε η Σοβιετική Ενωση το 1980, όταν πολλές δυτικές χώρες μποϊκόταραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας της σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν. Οι ρώσοι ομοφυλόφιλοι, από την πλευρά τους, ζουν ήδη έναν εφιάλτη. Ενας παρουσιαστής της τηλεόρασης, ο Αντον Κρασόφσκι, έχασε τη δουλειά του τον περασμένο Ιανουάριο επειδή αποκάλυψε σε μια ζωντανή εκπομπή ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πολλοί ομοφυλόφιλοι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από συμπολίτες τους, οι οποίοι δεν δέχονται τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Οταν κάποιοι ομοφυλόφιλοι συγκεντρώθηκα ν έξω από τη Δούμα ανταλλάσσοντας φιλιά δέχθηκαν κουβάδες με νερό και ξυλοκοπήθηκαν άγρια από θιασώτες του νόμου. Οι αστυνομικοί κοιτούσαν χωρίς να επέμβουν.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αντιτείνει ότι οι επικρίσεις που δέχεται είναι άδικες. Ρώσοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι ο σοβιετικός νόμος που ποινικοποιούσε το ομοφυλοφιλικό σεξ καταργήθηκε το 1993. Ο ίδιος ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο δικός του νόμος δεν τιμωρεί την ομοφυλοφιλία, αλλά προστατεύει τα παιδιά. Η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική. Και την αποδίδει θαυμάσια με έναν τόνο υπερβολής που του δίνει το δικαίωμα στη σάτιρα ο Τζέι Λένο, δημοφιλής παρουσιαστής στις ΗΠΑ: «Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία. Ξαφνικά η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Είναι σαν τη ναζιστική Γερμανία: ας μαζέψουμε τους Εβραίους· ας μαζέψουμε τους γκέι· ας μαζέψουμε τους μαύρους. Εννοώ, έτσι αρχίζουν όλα…».

Keywords
Τυχαία Θέματα