Διαλύει το θεσμό των Επιμελητηρίων άρθρο του πολυνομοσχεδίου

της Άννας Καραβοκύρη

Τα προβλήματα στον επιμελητηριακό θεσμό που προκύπτουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, θέτει με επιστολή του προς όλους τους βουλευτές ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ζητώντας τη στήριξή τους στα αιτήματα των Επιμελητηρίων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, «με δεδομένη την αρνητική εξέλιξη που έχουν πάρει για τον επιμελητηριακό θεσμό, οι σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την τρόικα, καθώς έχει καταστεί

πλέον μνημονιακή υποχρέωση η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια από 01/01/2015, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη ενημέρωσής σας, επί του θέματος, αλλά και της συμβολής σας για την προώθηση των θεσμικών, επιμελητηριακών αιτημάτων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, «ο επιμελητηριακός θεσμός έχει προσφέρει και μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην οικονομία της χώρας. Ο ρόλος του είναι συνήθως παραγνωρισμένος και θα πρέπει να γίνει μια αποκατάσταση της αλήθειας». Σημειώνει μάλιστα πως υπάρχει σχέδιο τροπολογίας, με στόχο να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, όπως γίνεται σε όλα σχεδόν τα κράτη της υφηλίου.

Ανάγκη αποκεντρωμένων υπηρεσιών

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης «η Κεντρική Διοίκηση του Κράτους, τα Υπουργεία, που δραστηριοποιούνται σε επιτελικό επίπεδο, χρειάζονται αποκεντρωμένες υπηρεσίες για να ασκήσουν το έργο τους με χαμηλό κόστος (κανένα Επιμελητήριο της χώρας δεν επιβαρύνει, ούτε στο ελάχιστο, τον κρατικό προϋπολογισμό, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες -ουσιαστικά Δημοσίου- δωρεάν), με οργάνωση και αποτελεσματικότητα, στοιχεία που διαθέτουν τα επιμελητήρια της χώρας, τα οποία είναι διοικητικά και διαχειριστικά αυτοδύναμα».

«Πιστεύουμε ότι, η απόφαση περί προαιρετικής καταβολής του τέλους προσφοράς των υπηρεσιών τους (του ανταποδοτικού τέλους) προς τα μέλη τους υπήρξε πρόχειρη και θεσπίστηκε χωρίς μελέτη και έρευνα, πρέπει να αρθεί, ώστε να αποκατασταθεί ένας ορθός και αποτελεσματικός μηχανισμός της δημόσιας οικονομικής ζωής.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι συνδρομές των Τεχνικού, Ξενοδοχειακού και Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι υποχρεωτικές, όπως υποχρεωτικές είναι και οι συνδρομές των άλλων επαγγελματικών Συλλόγων (Δικηγορικού, Ιατρικού, Φαρμακευτικού) της χώρας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Ο κ. Κορκίδης καλεί τους βουλευτές να συνυπογράψουν άμεσα την Εισηγητική Έκθεση για την τροπολογία στο Νόμο 4111/2013, ώστε να προωθηθεί, σε πρώτη φάση, από επιμελητηριακής πλευράς, στους αρμόδιους παράγοντες και στη συνέχεια να υποστηριχθεί κατά τη συζήτησή της στη Βουλή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ζητεί να υπάρξει συνάντηση, το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των θέσεων των Επιμελητηρίων, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή των αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε αφανισμό τον επιμελητηριακό θεσμό, ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

The post Διαλύει το θεσμό των Επιμελητηρίων άρθρο του πολυνομοσχεδίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα