Διαφωνία Βενιζέλου με Σαμαρά για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και οχι μόνο

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που διέρρευσε το τελικό σχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε το «ξήλωμα», όχι μόνο για τα εκτός σχεδίου ακίνητα αλλά και για τα οικόπεδα, άρα κατ’ επέκταση για το συνολικό πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων! Το… ξήλωμα του πουλόβερ αποφασίστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν εκ μέρους του κ. Βενιζέλου

σοβαρές επιφυλάξεις για βασικές παραμέτρους του νέου φόρου, κυρίως όσον αφορά στα οικόπεδα.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει το ότι η Τρόικα επιμένει πως για να εισπραχθούν 2,9 δισ ευρώ, πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 4,2 δισ ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου, οι οποίοι ήδη έχουν περιοριστεί στους 20 από 33 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν, πάντως, ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση μπορεί να πειστεί η Τρόικα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να αποδεχθεί υψηλότερο δείκτη εισπραξιμότητας από το 70%, κάτι που θα διευκολύνει τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στην οριστικοποίηση του Ενιαίου Φόρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που βρίσκεται ήδη υπό αναθεώρηση, τα οικόπεδα φορολογούνται με 20 ειδικούς συντελεστές, που κλιμακώνονται από 0,4 ευρώ/τ.μ. έως 4 ευρώ/τ.μ. αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του γηπέδου. Με βάση τους συντελεστές που προβλέπει το υπό αναθεώρηση σχέδιο, για οικόπεδο 400 τ.μ. με μοναδιαία αξία 100 ευρώ/τ.μ. προκύπτει φόρος 280 ευρώ, για 2.000 τ.μ. με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ/τ.μ. ο φόρος υπολογίζεται στις 5.200 ευρώ, για 700 τ.μ. με μοναδιαία αξία 600 ευρώ/τ.μ. ο φόρος διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και για το ύψος της φορολόγησης στα αγροτεμάχια. Με ερώτηση που κατέθεσαν 17 βουλευτές της Ν.Δ. προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στις καλλιεργούμενες όσο και στις αναξιοποίητες εκτός σχεδίου εκτάσεις. Επιβαρυντικά λειτουργεί ο συντελεστής 1,2 στη περίπτωση που το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, ενώ εάν υπάρχει και κατοικία, τότε εφαρμόζεται και ειδικός συντελεστής 5, που εκτινάσσει στα ύψη τον φόρο. Για 2 στρέμματα, ελαιοκαλλιέργεια, παραθαλάσσιο, με κατοικία στη Ραφήνα ο φόρος υπολογίζεται στα 378 ευρώ, για 500 στρέμματα, δεντροκαλλιέργεια, χωρίς κατοικία στην Αργολίδα, ο φόρος διαμορφώνεται στις 2.430 ευρώ, για 20 στρέμματα, παραθαλάσσιο, με κατοικία στην Άνδρο ο φόρος υπολογίζεται στις 2.268 ευρώ.

πηγή: egiakoumis.com

Keywords
Τυχαία Θέματα