Όταν υπάρχει συνεννόηση, ενημέρωση και σωστή επικοινωνία…

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας ώστε να ανακτηθεί ένα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς τους και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για αποτυχημένες μεθόδους κρατικού παρεμβατισμού.

Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι απλώς η κυβέρνηση είχε σωστή επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και η πολιτική που ανακοινώθηκε συμβαδίζει με την νέα ευρωπαϊκή

στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι στην ενεργειακή πολιτική κάθε κράτους πρέπει στο εξής να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορισμένων κλάδων της βιομηχανίας ώστε να μειωθεί το οικονομικό βάρος που πέφτει στη βαριά οικονομία. Οι νέοι κανόνες για κρατικές επιχορηγήσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πιο αυστηροί και ταυτόχρονα αποφασίσθηκε η μείωση του ποσού που πρέπει να πληρώνουν οι ενεργοβόρες εταιρείες όπως εταιρείες αλουμινίου και χημικών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρόλο που οι κρατικές επιχορηγήσεις σε ΑΠΕ έχουν βοηθήσει στο να πετύχει η Ευρώπη τους περιβαλλοντικούς της στόχους, συγχρόνως έχουν δημιουργήσει «σοβαρές στρεβλώσεις της αγοράς αυξάνοντας το κόστος στους καταναλωτές» λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής για το θέμα. Ο επίτροπος Ανταγωνισμού, υπεύθυνος για την πρόταση, Χ. Αλμούνια, εξήγησε ότι «η Ευρώπη πρέπει να πετύχει τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για τους φορολογουμένους, χωρίς να στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά».

Το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε (η απόφαση αυτή αφορά άμεσα την Ελλάδα), ότι το κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ελαφρύνει το ενεργειακό κόστος των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω έντονου και αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού από χώρες που δεν υπόκεινται στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο κανόνων της Ε.Ε.

Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα βρίσκεται υπό την πίεση του αυξημένου χρηματοοοικονομικού κόστους ενώ παραμένει εκτεθειμένη στην πίεση των τιμών της ενέργειας και των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων. Αυτή σημαίνει ότι η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει 150 εκατομμύρια Ευρώ, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη εγχώρια βιομηχανία, είναι μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών για τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε. που θα ισχύσουν έως το τέλος του 2020…

The post Όταν υπάρχει συνεννόηση, ενημέρωση και σωστή επικοινωνία… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα