Δεν θα μας «γλυτώσει» ο Ομπάμα από τις μεταρρυθμίσεις

Τον τελευταίο καιρό καλλιεργείται στην Ελλάδα ο μύθος, ότι οι στενότερες σχέσεις της με τις Η.Π.Α. και οι πιέσεις που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση προς το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Φραγκφούρτη για μια περισσότερο επεκτατική νομισματική πολιτική, θα «απαλλάξουν» την χώρα μας από το βάρος των μεταρρυθμίσεων ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί με το παλιό, καλό(;), (πετυχημένο;) μοντέλο των περασμένων δεκαετιών.

Η αλήθεια είναι ωστόσο διαφορετική.

Είναι η σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης Σαμαρά

στις μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση των επιταγών των Μνημονίων που άνοιξε -μετά από πολλές προσπάθειες- την πόρτα του Λευκού Οίκου για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Είναι οι υποσχέσεις για συνέχιση των αλλαγών, άνοιγμα των αγορών, αποκρατικοποιήσεις, αύξηση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, κατάργηση της γραφειοκρατίας και απαλλαγή της οικονομίας από τις άστοχες αντιπαραγωγικές κρατικές παρεμβάσεις, που προσήλκυσαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του Αντώνη Σαμαρά στις ομιλίες του προς αμερικανούς επενδυτές…

Στη χώρα που γεννήθηκε η Μυθολογία, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η –οποιαδήποτε- αμερικανική κυβέρνηση, θα «τιμωρήσει» το παραδοσιακό ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα «στηρίξει τις δυνάμεις της αλλαγής και του κρατισμού » που εκπροσωπούνται – με διαφοροποιημένες δόσεις λαϊκισμού- συλλήβδην από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Τα θύματα των μύθων και της άγνοιας, πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα «τραβήξει το αυτί» της Άγκελα Μέρκελ και θα την πιέσει ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για να τυπωθεί άφθονο φθηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να χρηματοδοτηθούν οι χώρες του Νότου (άρα και η Ελλάδα) και να σταματήσει ο εφιάλτης των δομικών αλλαγών στις παρηκμασμένες, κρατικοδίαιτες οικονομίες τους.

Ωστόσο, μια απλή ανάγνωση –ούτε καν προσεκτική μελέτη- των επίσημων και ανεπίσημων τοποθετήσεων και δηλώσεων των Αμερικανών αρκεί για να διαλυθούν οι μύθοι του κρατικισμού και λαϊκισμού.

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτούς που υλοποιούν στην Ελλάδα τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Aυτούς που επαναφέρουν τη σταθερότητα και τηνανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά η Ουάσιγκτον στηρίζει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα μένει στο Ευρώ αλλά η Ευρωζώνη πρέπει να γίνει μια περιοχή με ανταγωνιστικές τοπικές οικονομίες και πηγή σταθερότητας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη…

Ο κρατισμός, ο λαϊκισμός και η επιστροφή στο παρελθόν δεν έχουν θέση πλέον στην Ελλάδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα