«Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από τις αποζημιώσεις»

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Η συνέντευξη του Γερμανοέλληνα καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ αναλύει τα δίκαια της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας και ιδίως το μέγα ζήτημα των αποζημιώσεων. Ο καθηγητής αναφέρεται σε τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό δισ. ευρώ που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα μόνο από το αναγκαστικό δάνειο. Η συνέντευξή του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τώρα το γερμανικό περιοδικό «Stern» ομιλεί για γερμανικό χρέος

300 δισ. ευρώ. Στο προηγούμενο φύλλο δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης μέχρι του σημείου στο οποίο αναφέρει ο καθηγητής ότι τα 6-7 δισ. ευρώ του αναγκαστικού δανείου, που άρπαξαν οι κατοχικές γερμανικές δυνάμεις το 1941 από την Ελλάδα, θα γίνουν ακόμα περισσότερα ανάλογα με τον τόκο με τον οποίο θα υπολογιστούν και λέει ότι το ύψος της τελικής οφειλής θα είναι τουλάχιστον τριψήφιος αριθμός. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:
«Έχει ενδιαφέρον γιατί κυκλοφορούν διάφοροι αριθμοί. Όποια εφημερίδα ανοίγετε, λέει άλλον αριθμό. Για εντυπωσιασμό, κυκλοφορούν διάφορα. Εγώ επίτηδες –και αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο ατού της ελληνικής πλευράς– πήρα τον αριθμό που υπολόγισαν οι ίδιοι οι Γερμανοί. Τον υπολόγισαν τον χειμώνα του ’44-’45, δηλαδή μετά την αποχώρησή τους από την ηπειρωτική Ελλάδα, επειδή σε κάποια νησιά, όπως στη Ρόδο, στη Μήλο και στα Χανιά, έμειναν μέχρι τον Μάιο του ’45 και πιο πολύ. Τον χειμώνα, πριν από τη συνθηκολόγηση, οι ναζιστικές αρχές υπολόγισαν το υπόλοιπο χρέος του Ράιχ απέναντι στην Ελλάδα και σίγουρα δεν είχαν σκοπό να βλάψουν τη Γερμανία».

Πόσο το υπολόγισαν;
Το υπολόγισαν σε 476 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα της εποχής εκείνης, που το μάρκο είχε πολύ μεγαλύτερη αξία από το μάρκο το μεταπολεμικό και αν και δεν είμαι οικονομολόγος υπολογίζεται μεταξύ 6-7 δισ. ευρώ και αυτό χωρίς να έχει υπολογιστεί ένα σεντ τόκος.

Η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα των αποζημιώσεων;
Για τις δεκαετίες που έχω πρόσβαση στα αρχεία, σίγουρα δεν έχει παραιτηθεί, παρόλο που και αυτό κάποτε οι Γερμανοί το ισχυρίστηκαν. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αργότερα από την κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου, σίγουρα παραίτηση δεν υπάρχει. Τώρα με τα πακέτα που παίρνουμε απ’ έξω υπάρχει προφανώς μία μικρή ρήτρα ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσος συμψηφισμός με τυχόν άλλες αξιώσεις της ελληνικής πλευράς. Δηλαδή, να μην μπορούμε εμείς από μόνοι μας να πούμε «κρατάμε αυτά και δεν τα επιστρέφουμε», αλλά αυτό δεν σημαίνει παραίτηση. Αναφέρεται μόνο στο συγκεκριμένο deal ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει προσπάθεια για συμψηφισμό.

Με ποια πρόφαση η Γερμανία δεν έδινε μέχρι σήμερα και δεν συζητάει καν καταβολή αποζημιώσεων;
Υπάρχουν οι επανορθώσεις κράτος προς κράτος που εκεί δυστυχώς έχουν χαθεί πάρα πολλές δεκαετίες και δεν βλέπω να υπάρχουν δυνατότητες, επειδή η Γερμανία, ως ισχυρότερος εταίρος, δεν πρόκειται να πάει ούτε ένα βήμα πίσω, διότι μετά φοβάται ότι θα προκύψουν αξιώσεις από πολλές άλλες χώρες που και αυτές έχουν παράπονο. Όλοι έχουν κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς, όχι μόνο η Ελλάδα. Αυτό που εμάς ως Ελλάδα μας συμφέρει είναι να

Keywords
Τυχαία Θέματα