Δέκα λύσεις για να ρυθμίσετε τα δάνειά σας

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προτείνει 10 λύσεις που θα βοηθήσουν να τακτοποιήσετε τα δάνειά σας και να αποφορτιστείτε από το άγχος της τακτοποίησης των οικονομικών σας υποχρεώσεων:

1)Πίνακας βιοτικής ανάγκης:

Καταγράψετε με λεπτομέρεια τις ανάγκες του μήνα, δηλ. αρχίστε να κάνετε λίστα, αθροίζοντας τα απαραίτητα που χρειάζεστε για τις βιοτικές ανάγκες εσείς και η οικογένειά σας. Προσθέστε τα. Αν έχετε μηνιαίο εισόδημα αφαιρέστε το, και με το

περίσσευμα πληρώστε αναλογικά το ποσό που χρωστάτε σε κάθε τράπεζα.

2)Καταγραφή δανειστών

Αποτυπώστε σε μία λίστα όλες τις τράπεζες και όλα τα ιδιωτικά χρέη και ξεχωριστά τα προϊόντα που χρωστάτε σε κάθε μία τράπεζα, όχι μόνο σ’ αυτές που είσαστε οφειλέτης, αλλά και συν οφειλέτης και εγγυητής. Διότι η επιλεκτική εξυπηρέτηση δανειακής υποχρέωσης δεν εκτιμάται, αντίθετα μάλιστα εγείρει τακτική διεκδίκησης του χρέους, αν κάποια τράπεζα δεν εξυπηρετείται ενώ άλλη εξυπηρετείται.

3) Γνώση και καθοδήγηση

Επισκεπτόμαστε ένα ειδικό κοινωνικό φορέα (π.χ. μία Ένωση Καταναλωτών ή δικηγόρο), ζητώντας οικονομοτεχνική – νομική καθοδήγηση και στήριξη και οπλισμένοι πλέον με γνώση αντιμετωπίζουμε τις τακτικές και πολιτικές των Τραπεζών.

4) Διώξτε από πάνω σας το άγχος

Δεν αγχωνόμαστε, ούτε μοιράζουμε ενοχές, για αυτήν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Παραμένουμε ήρεμοι, αξιοποιώντας πηγές οικονομικής βοήθειας δηλ. αν έχουμε κάποιο συγγενή ή φίλο, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει ή αν έχουμε και μπορούμε να ρευστοποιήσουμε κάποιο περιουσιακό στοιχείο κινητό ή ακίνητο, στην προκειμένη περίπτωση θα μας βοηθήσει. Δεν μας επηρεάζουν τα αμέτρητα πιεστικά τηλεφωνήματα των τραπεζών και των συνεργατών αυτών, εισπρακτικών. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να επηρεάσει αρνητικά τον ψυχικό μας κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε ότι βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες και καταστάσεις που έπονται της ανεργίας, των περικοπών σε μισθούς.

5)Απευθυνόμαστε στις Τράπεζες και διαπραγματευόμαστε με αυτές, ζητώντας βατή ρύθμιση στο χρέος, με λιγότερο επαχθείς για μας όρους.

Καλό θα ήταν η Κυβέρνηση τώρα που σκέφτεται να καταθέσει πρόσθετη Νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να επιβάλλει στις τράπεζες τους όρους εκείνους, ώστε να ρυθμίζονται τα δάνεια των καταναλωτών με τα νέα δεδομένα της αγοράς και με εξειδικευμένη και ξεχωριστή προσέγγιση, για τον κάθε δανειολήπτη.

6) Ένταξη στο Νόμο Κατσέλη

Για να προχωρήσετε με μία τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί να προσεγγίσετε ένα εξουσιοδοτημένο από τον Νόμο 3869/2010 Φορέα, συνήθως ΄Ενωση Καταναλωτών ή δικηγόρο, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το μεγάλο πρόβλημα που είναι η μη δυνατότητα να ανταποκριθείτε στο βάρος της χρέωσης. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εν τω μεταξύ ξεχνάτε το χρέος σας, περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου να «κουρέψει» το χρέος. Γνωρίζετε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης κάνει μήνες να βγει και μέχρι τότε η τράπεζα μπορεί να έχει καταγγείλει το δάνειο και να έχει τραβήξει τη νομική οδό για να εισπράξει από όπου μπορεί τα χρήματα που χρωστάτε, π.χ θα στραφεί στον εγγυητή σας και σε σας θα αυξήσει το άγχος, την περιπέτεια και οικονομική επιβάρυνση.

7)Αν ανήκετε στις «ευπαθείς ομάδες»

Στον ν. Κατσέλη, υπάρχει πρόβλεψη ηπιότερης διαχείρισης ρύθμισης, για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και πολλές τράπεζες έχουν ελαστική πολιτική κάνοντας καλύτερες ρυθμίσεις των οφειλών σας αν ανήκετε σε κάποια ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα, π.χ. αν είστε άνεργος, ασθενής, συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος (λόγω αποδεδειγμένης μείωσης μισθού). Σε αυτήν την περίπτωση έχετε καλύτερη τιμολόγηση, δηλαδή μείωση επιτοκίου και πιθανή περίοδο χάριτος με τοκοπληρωμή (δηλαδή, πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου κάθε μήνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορείτε και να μην καταβάλετε χρήματα στην τράπεζα για έξι έως δώδεκα μήνες –αυτό εξαρτάται από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε.

8)Δεν πληρώνω: Προσοχή!!! Πληρώνω ό,τι μπορώ

Μπορεί να ανήκετε στους πληγωμένους Έλληνες, στους αγανακτισμένους Έλληνες, αλλά αυτό το ρήμα δεν κάνει καλό σε κανένα, ούτε στον δανειολήπτη, ούτε στην Τράπεζα, μα προπάντων στην οικονομία της χώρας μας. Καλό είναι να επικρατήσει η σύνεση και η συνέπεια .Καλό είναι αν δεν έχετε να πληρώσετε, να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας με ό,τι στοιχεία έχετε που να αποδεικνύουν ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματά σας σε σχέση με τον χρόνο που πήρατε το δάνειο. Αυτά μπορεί να είναι κάρτα ανεργίας –αν μείνατε άνεργος, παλιά και νέα μισθοδοσία αν είχατε μείωση μισθού ή χαρτί νοσοκομείου αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτές είναι οι βασικές, αν και όχι υποχρεωτικές, προϋποθέσεις για να γίνει δεκτό το αίτημα σας για ρύθμιση.

9)Άνεργος χωρίς περιουσιακά στοιχεία

Εδώ εσείς έχετε τον πρώτο λόγο. Έχετε δύο επιλογές:

Ή εντάσσεστε στο ν. Κατσέλη και εκεί το δικαστήριο αποφασίζει για «την τύχη σας» ή ζητάτε μεγάλη περίοδο χάριτος, χωρίς τόκους και ανατοκισμό, ή «κούρεμα» του κεφαλαίου. Ακόμα εάν έχετε πολλά δάνεια και κάρτες μπορεί να γίνει ένα «συγκεντρωτικό δάνειο» με μικρή δόση και με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.

10)Η τελευταία λύση:

Εάν έχετε περιουσιακά στοιχεία, όμως δεν έχετε να πληρώσετε λόγω έλλειψης ρευστότητας, π.χ. είχατε ενοίκια από διαμερίσματα και σήμερα είναι ανοίκιαστα και έχετε δάνεια που έχουν μείνει για πολύ καιρό απλήρωτα, είναι τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», δεν πρέπει να αναπαύεστε, διότι η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία και αυτή σώζεται υπό όρους, όμως και στην περίπτωση αυτή υπάρχει λύση, αρκεί να προσπαθήσετε να την βρείτε είτε απευθείας με την ίδια την τράπεζα που είστε οφειλέτης είτε με την ένταξη σας στο ν. Κατσέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα