Δεύτερη Θητεία για τον Μπαράκ Ομπάμα

Έπειτα από σκληρή αναμέτρηση, ο Μπαράκ Ομπάμα επικράτησε του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Ο Ρόμνεϊ παραδέχθηκε την ήττα του.


«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ… Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Έτσι κάναμε την εκστρατεία, και αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ –Β.Ο» αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Μπαράκ Ομπάμα

στο Twitter.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ έδωσαν μάχη “στήθος με στήθος” για τον συνολικό αριθμό ψήφων στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, αλλά στους εκλέκτορες, από τους οποίους στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα προκύπτει ο νικητής, η επικράτηση του δημοκρατικού προέδρου έλαβε διαστάσεις θριάμβου, καθώς εξασφάλιζε πάνω από 330 έναντι περίπου 220 του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.
«Παρά τις διαφορές μας, όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο για το μέλλον της πατρίδας μας», τόνισε στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Αμερικανούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
Σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες, ο αμερικανικός λαός ανασυγκροτήθηκε, επισημαίνοντας πως τα καλύτερα έπονται.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι αναμένει να συνεργαστεί με τον Μιτ Ρόμνεϊ στην επίλυση των προβλημάτων.
«Είναι μια περίοδος μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική και προσεύχομαι ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει να καθοδηγήσει το έθνος με επιτυχία», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεχόμενος την ήττα του.

Ο Ομπάμα επικράτησε του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά παρά την ασθενή οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Αναδείχτηκε νικητής μεταξύ άλλων σε Οχάιο, Νεβάδα, Κολοράντο, Νιου Χαμσάιρ, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χαβάη, Μινεσότα, Κονέκτικατ, Γουινσκόνσιν, Μέιν, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσεϊ, Όρεγκον.
Από την άλλη ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ επικρατεί σε Αριζόνα, Αιντάχο, Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Τενεσί, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Τέξας, Μισισίπι, Μοντάνα και Γουαιόμινγκ.

Πανηγυρίζουν για τη νίκη του Ομπάμα οι Δημοκρατικοί
Το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ υψηλό, ενώ οι μετρήσεις στα εκλογικά κέντρα ανέδειξαν την οικονομία ως το κορυφαίο ζήτημα που απασχολούσε τους ψηφοφόρους καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και η δημιουργία θέσεων εργασίας περιορισμένη.
Ο δημοκρατικός πρόεδρος κατέγραφε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ένα ελαφρύ προβάδισμα, ιδιαίτερα στις περισσότερες αβέβαιες πολιτείες όπου κρίθηκε η αναμέτρηση, ενώ ενισχύθηκε επικοινωνιακά και από την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε ο τυφώνας «Σάντυ».
Ο δημοκρατικός πρόεδρος παρακολούθησε τη ροή των αποτελεσμάτων στο Σικάγο, ενώ ο ρεπουμπλικανός πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη όπου κατέληξε ύστερα από δύο τελευταίες εμφανίσεις που πραγματοποίησε χθες στο Οχάιο και την Πενσιλβάνια.

Πηγή: dw.de

Σχετικά θέματα:

Ακόμα τέσσε

Keywords
Τυχαία Θέματα