Χατζηδάκης: Η Ελλάδα θα αλλάξει με διαρθρωτικές αλλαγές-Κορκίδης: Χρειαζόμαστε Τειρεσία δυο ταχυτήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους δανειολήπτες και τα νοικοκυριά μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι ρυθμίσεις αφορούν τα «ενήμερα» νοικοκυριά, που καταφέρνουν παρ΄όλη τη μείωση να πληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά και για τους υπόλοιπους που είναι σε οικονομική αδυναμία. Όπως τόνισε, για τη δεύτερη κατηγορία, έχει εκσυγχρονιστεί ο νόμος 69, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του κουρέματος δανείου.

«Η ρύθμιση που έχουμε

συμφωνήσει με την τρόικα ισχύει μέχρι τέλος του 2013. Κατά το Νοέμβριο θα ξανασυζητήσουμε μαζί της. Θέλουμε μια κοινωνικά δίκαιη απόφαση. Δεν είμαστε αφελείς,δεν θέλουμε να έρθουμε απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», είπε ο υπουργός και προσέθεσε πως «και τα δυο κόμματα έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Θα πιέσουμε για το καλύτερο δυνατόν».

Διαμήνυσε δε πως όποιες εξελίξεις συμβούν, ακόμα κι αν γίνονται διαδικασίες στο τραπεζικό σύστημα, δεν θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των δανειοληπτών. «Όλες οι ρυθμίσεις για αυτούς που μπορούν και για όσους δεν μπορούν οδηγούν σε μια ελάφρυνση των δανειοληπτών», δήλωσε.

«Η προσπάθειά μας είναι πάντοτε να εξαντλούμε τα περιθώρια. Θα τα εξαντλήσουμε πάση θυσία», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα δάνεια του ΕΤΕΑΝ δήλωσε πως υπήρχαν κονδύλια «παρκαρισμένα» στο παρελθόν. «Το κομμάτι του ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο. Τα δάνεια του ΕΤΕΑΝ είναι από τα πιο χαμηλότοκα που υπάρχουν στην αγορά. Έχουμε διαβεβαιώσεις από τις τράπεζες ότι το πρόγραμμα αυτό θα πάει καλά. Το 1/3 του προγράμματος μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει εξαντληθεί», τόνισε.

«Την Πέμπτη έρχεται ο Σόιμπλε. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις γιατ ο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ταμείο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την πορεία των δημοσίων έργων τόνισε πως «η βούληση της κυβέρνησης πριν το “πράσινο φως” από την κυβερνητική επιτροπή στόχος είναι να πραγματοποιηθούν κανονικά τα δημόσια έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2015».

Γι την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δήλωσε πως στην περίπτωσή της έχουμε ένα ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των Ρώσων και των Κινέζων. «Ήταν η πιο προβληματική επιχείρηση στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε: Υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Στην πορεία ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «μπαίνουμε σε ένα καινούριο πλαίσιο με περισσότερες διατάξεις. Έχουμε ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές. Για τις Κυριακές έχουμε μια ρύθμιση 7 Κυριακές όλα τα καταστήματα ανοιχτά και σε αυτό υπάρχει συναίνεση από τα περισσότερα καταστήματα».

Ο Βασίλης Κορκίδης μίλησε για τη ρευστότητα. «Θεωρούμε ότι η επενδυτική τράπεζα θα βοηθήσει τη ρευστότητα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει νέος Τειρεσίας δυο ταχυτήτων. Να μπορούν οι 8 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα. Ο αγορανομικός κώδικας είνια πάρα πολύ καλός, εμπεριέχει πολλές προτάσεις του εμπορίου. Έχει όμως μια πολύ κακή διάταξη την παράγραφο 2 του άρθου 6, που αφορά τους δημάρχους».

«Η Ελλάδα θα αλλάξει με διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν νόημα και αυτό πρέπει να κυνηγάμε», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.\

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα