Χατζηδάκης: Δίνουμε μάχη σε τρία μέτωπα

«Μάχη σε τρία μέτωπα», δήλωσε ότι δίνει ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας πριν από λίγο στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δίνει μάχη για τη ρευστότητα, για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερος προορισμός

για επενδύσεις.
Όσον αφορά στη ρευστότητα, είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τον μαραθώνιο με το ΕΣΠΑ και ανέφερε ότι ή σήμερα ή αύριο θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.
Προωθούμε το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ και την EBRD ώστε σύντομα να ανακοινωθεί συμφωνία για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των ελληνικών τραπεζών σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να βοηθηθεί το εμπόριο των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Αναφορικά με τα μεγάλα έργα, είπε ότι οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ήταν σχεδόν λιπόθυμοι και υπογράμμισε την ανάγκη «να τους δώσουμε φιλί ζωής». Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση κάνει αθόρυβα διαπραγματεύσεις από τις αρχές του Αυγούστου και σε λίγες μέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστα να προχωρήσουν τα έργα αυτά.
Για την τρίτη προτεραιότητα του υπουργείου του, που είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως προχωρούν νομοθετικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις στον ΟΣΕ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης πως το πρώτο τρίμηνο του 2013 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συγεκριμένες δράσεις για την προώθηση των εξαγωγών, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τις δημόσιες συμβάσεις. Στόχος, είπε, είναι να γίνει το σύστημα δημόσιων προμηθειών της Ελλάδας ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.
Το θέμα ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας, είπε ο κ. Χατζηδάκης και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία ανάπτυξης υπό προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, συμπλήρωσε.
Παραδέχθηκε πάντως ότι πρόκειται για μια πορεία με αναταράξεις και πως σίγουρα το 2013 θα είναι μια χρονιά με δυσκολίες. Θελουμε το 2014 να είναι η πρώτη χρονιά με θετικά πρόσημα, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα