Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό είναι πολύ χαμηλά, αγγίζουν μόλις το 10,5%.

Τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθούν από τα τέλη Ιανουαρίου έως το Μάρτιο, όπως κάθε χρόνο, ωστόσο το Κέντρο καθησυχάζει λέγοντας πως οι επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει η γρίπη στις ΗΠΑ

δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ, η επιδημία γρίπης σαρώνει πλέον 47 από τις 50 πολιτείες, και η Νέα Υόρκη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα, όμως, η κυκλοφορία του ιού κυμαινόταν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα την πρώτη εβδομάδα του 2013.

Από τα έως τώρα δεδομένα, τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι οι υπότυποι Α (Η3Ν2) και Α (Η1Ν1) 2009 pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή επικρατούν στην χώρα.

Κύρια προληπτικά μέτρα είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η αποφυγή συγχρωτισμού και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα