Αβραμόπουλος: Έχουν μέλλον οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

«Αν πρέπει να βγει κάτι απ’ αυτή τη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Αλβανία ένα μήνυμα, είναι ότι αυτό που μας οδηγεί είναι το μέλλον», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος , σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Οικονομικό Συνέδριο «Hellenic – Albanian Economic and Energy Roundtable», που γίνεται στα Τίρανα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος,

που συνόδεψε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία, αναφέρθηκε και στην ελληνοαλβανική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με κορυφαίο, μέχρι στιγμής επίτευγμα, την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Σε ότι αφορά την επίλυση των ελληνοαλβανικών διαφορών, ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος είπε: « Αποδεχόμαστε πάνω από όλα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ως μέσο για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας. Προωθούμε ενεργητικά την ένταξη των χωρών της περιοχής μας στην Ενωμένη Ευρώπη και τη διάδοση και εμπέδωση των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην λειτουργία των κρατών μας και για το σεβασμό των ανθρωπίνων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τον Ευρωπαϊκό κώδικα αξιών για τον σεβασμό των κανόνων της καλής γειτονίας.»

Ειδικότερα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο Δ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρώτη οραματίστηκε και δούλεψε πολύ για μία Νοτιανατολική Ευρώπη εντεταγμένη στις ευρωπαϊκές δομές συνεργασίας. Μία Νοτιανατολική Ευρώπη που θα αφήσει πίσω της το Βαλκανικό της παρελθόν. Μία Νοτιανατολική Ευρώπη στην οποία δεν θα έχουν πλέον θέση οι αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί. Μία Νοτιανατολική Ευρώπη όπου η συνεργασία θα υπερβαίνει και δεν θα περιορίζεται από τα γεωγραφικά σύνορα.»

Χρήστος Καπούτσης

The post Αβραμόπουλος: Έχουν μέλλον οι ελληνοαλβανικές σχέσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα