Ασθενής-φυτό επικοινώνησε με τους γιατρούς

 

Ασθενής που βρίσκεται σε κατάσταση φυτού, τα τελευταία 12χρόνια, κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω της σκέψης του, με τους θεράποντες γιατρούς.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια  λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μίας νέας μεθόδου ( εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, η οποία καταγράφει την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε κάθε είδους ερέθισμα, σκέψη, συναίσθημα ή κίνηση), ο 39χρονος Καναδός, απάντησε, αρνητικά, μέσω της σκέψης του στο ερώτημα αν πονάει ή όχι.

Ο Σκοτ Ράτλι, έπειτα από τροχαίο ατύχημα, στο οποίο υπέστη βαρύτατες εγκεφαλικές κακώσεις, δεν έχει δείξει

ποτέ σημάδια αντίληψης, ούτε έχει δώσει στοιχεία επικοινωνίας.

Οι γιατροί του κ.Ράτλι, συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να ανανεωθούν τα συγγράμματα, ώστε να περιέχονται και τα νέα ευρήματα, σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση.

Ο καθηγητής Άντριαν Όουεν, επικεφαλής του Τμήματος Νοητικής Νευροεπιστήμης & Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, σε δηλώσεις του στο BBC, υποστήριξε ότι ο κ.Ράτλι δε βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, ότι έχει επίγνωση του που βρίσκεται και ότι έχει καταφέρει και άλλες φορές να επικοινωνήσει με τους θεράποντες γιατρούς του.

Σύμφωνα με τον Δρ Όουεν, ο στόχος ήταν, μέχρι τώρα, να μπορούν να επικοινωνούν με τους ασθενής σε φυτική κατάσταση, ενώ στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, απευθύνοντάς τους απαντήσεις σχετικά με το αν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή τι ώρα θέλουν να κάνουν μπάνιο.

Οι γονείς του κ.Ράτλι έρχονται σε διαφωνία με το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο υποστηρίζει ότι ο ασθενής δεν έχει επαφή με το περιβάλλον. Αντίθετα, το ζεύγος Ράτλι, θεωρεί ότι επί χρόνια επικοινωνούσε μαζί τους με κινήσεις των ματιών ή των δακτύλων του.

Αναθεωρούνται τα ιατρικά συγγράμματα

Τα ευρήματα της (fMRI) έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα ιατρικά συμπεράσματα σχετικά με τη φυτική κατάσταση, συνεπώς απαιτείται και αναθεώρηση των συγγραμμάτων, ώστε να συμπεριληφθούν και αυτά.

Η λειτουργία της fMRI

Σύμφωνα με την επεξήγηση του Δρ Όουεν για τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, η εξέταση ανιχνεύει την παροχή αίματος  στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου, καταγράφοντας τη λειτουργία του σε πραγματικό χρόνο.

Για ακριβή συμπεράσματα, οι γιατροί του κ.Ράτλι, επιστράτευσαν  υγιείς εθελοντές για να συγκρίνουν τις αντιδράσεις τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, παρουσιάστηκαν το 2010, στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα