Άσμουσεν : Η καλύτερη επιλογή το μνημόνιο

Στην εφαρμογή του μνημονίου και όχι την επαναδιαπραγμάτευσή του επικεντρώθηκε το στέλεχος της ΕΚΤ , Γιόργκ Άσμουσεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Οκ. Άσμουσεν μάλλον επιχείρησε να μας κόψει τα φτερά τονίζόντας ότι η Ελλάδα

χάνει χρόνο στην προσπάθεια αλλαγής των όρων του μνημονίου αντί να προσπαθεί να προωθήσει τις συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές.
«Η πρώτη προτεραιότητα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος», είπε ο κ. Άσμουσεν και πρόσθεσε «Η εφαρμογή (του Μνημονίου) έχει ουσιαστικά σταματήσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το χρέος / ΑΕΠ μέχρι το 2020, θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση».
«Με ή χωρίς» το Μνημόνιο, «κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», υποστήριξε.
Ο κ. Άσμουσεν έδωσε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
«Στη Γερμανία, ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που περιέχονται στην Ατζέντα 2010 +, είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της «σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα