Αρχηγική εμφάνιση της Τιμοσένκο: Θα αλλάξουν όλα μόλις μπούμε στην ΕΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυναμική εμφάνιση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έκανε η άρτι απελευθερωθείσα, πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία απηύθυνε ομιλία -με προεδρικά χαρακτηριστικά – προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν είδαν την πρώην πρόεδρο στην εξέδρα την ώρα που η

ίδια βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. «Όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν στο ψαχνό τους συντρόφους μας, αυτές οι σφαίρες θα πονάνε πάντα. Αν δεν κυνηγήσουμε τους υπευθύνους θα νιώθουμε πάντα ντροπή» είπε ενώ υποσχέθηκε πως όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες θα λογοδοτήσουν.

Στην συνέχεια ζήτησε από το πλήθος να μην επαναπαυθεί, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του ενώ αναφορικά με τους πολιτικούς της χώρας είπε ότι «δεν στάθηκαν αντάξιοι σας, δεν ήταν αντάξιοι ούτε μιας σταγόνας αίμα που χύθηκε για την Ουκρανία». Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει και συγγνώμη εκ μέρους όλων όσοι υπηρέτησαν το πολιτικό σύστημα της χώρας άσχετα με τα αξιώματα που είχε ο καθένας ή το ποιο κόμμα υπηρέτησαν.

Πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς» ζητώντας οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν.

Προτού φτάσει στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η Γιούλια Τιμοσένκο μόλις απελευθερώθηκε από τις φυλακές του Χάρκοβο όπου κρατείτο από το 2011 έκανε λόγο για πτώση μίας δικτατορίας ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως η Ουκρανία «θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα».

Πριν την επίσκεψή της στην πλατεία Ανεξαρτησίας η Τιμοσένκο βρέθηκε στην οδό Χρουσέφσκι όπου μιλώντας στους εκεί συγκεντρωμένους δήλωσε: «Αν ξέρατε πόσες φορές θέλησα να βρεθώ εδώ, πόσες φορές ήθελα να κρατήσω το χέρι εκείνων που ποτέ δεν παραδόθηκαν. Είστε οι καλύτεροι. Ζήτω η Ουκρανία». «Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι που επιστρέφω σε μια νέα Ουκρανία. Η εποχή της δικτατορίας, της εγκληματικότητας και της ανομίας έχει τελειώσει. Μια νέα εποχή ξεκίνησε, μια εποχή των ελεύθερων ανθρώπων, μια ελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα».

Ανένδοτος ο Γιανουκόβιτς, δεν παραιτείται

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ωστόσο παρά τα όσα έχουν γίνει αγνοεί τις εξελίξεις και συνεχίζει να αυτοαποκαλείται πρόεδρος, παρά το γεγονός πως με ψήφισμα η ουκρανική βουλή τον απέλυσε από το αξίωμά του. Αφότου εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο από όπου κάνει λόγο για πραξικόπημε σε βάρος της εξουσίας του τονίζοντας ότι: «Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ. Εκλέχθηκα νόμιμα και δεν έχω στόχο να εγκαταλείψω τη χώρα».

Παράλληλα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα. Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο.

Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.

«Πρέπει να ειπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά οι απειλές είναι αληθινές», πρόσθεσε.

«Θα έλθει ο καιρός ο κόσμος να μάθει με πολύ σαφή τρόπο ποιοι ενήργησαν, και γιατί, για να αποδυναμώσουν και να αποσυνθέσουν την Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, που χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι ακόμη δυναμική και από οικονομική άποψη. Οι δυσκολίες μόλις αρχίζουν», επισήμανε ο Τουσκ.

The post Αρχηγική εμφάνιση της Τιμοσένκο: Θα αλλάξουν όλα μόλις μπούμε στην ΕΕ (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα