Αποσχιστικές τάσεις και στο Χάρκοβο – Φόβοι για διαμελισμό της Ουκρανίας

Φόβοι για αποσχιστικές τάσεις στην ανατολική πόλη Χάρκοβο έχουν οδηγήσει σε επιχειρήσεις-σκούπα της ουκρανικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 70 “αυτονομιστές”.

Πιο συγκεκριμένα, το Κίεβο εκφράζει φόβους για εισβολή ξένων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος, η Μόσχα ζητά από την Ουκρανία να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την κυβέρνηση Πούτιν στέλνοντας αμερικανικό αντιτορπιλικό προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωσή του, ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών

της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ, υποστήριξε πριν από λίγο ότι τα 70 άτομα που συνελήφθησαν στο Χάρκοβο, θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη δραστηριότητα που συνδέεται με αποσχιστικές κινήσεις “αλά Κριμαία“.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η ουκρανική αστυνομία είχε εκδιώξει ομάδα ρωσόφιλων καταληψιών από το κυβερνείο της πόλης.

Η ανακοίνωση των συλλήψεων έγινε λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο του Χαρκοβου μεταξύ φιλο-Ευρωπαίων και φιλορώσων διαδηλωτών.

Υπό τον κίνδυνο διαμελισμού της Ουκρανίας, η κυβέρνηση του Κίεβου ρίχνει την ευθύνη στον Πούτιν. Την ίδια ώρα, η ουκρανική συνοριοφυλακή έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία ενώ το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι αν η Μόσχα προσπαθήσει να εφαρμόσει την συνταγή της Κριμαίας και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, θα στείλει στρατεύματα στο Κίεβο.

Τα επεισόδια στο Χάρκοβο σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ομάδα ρωσόφιλων ανακήρυξε την ανεξαρτησία της πόλης του Ντόνετσκ, ζητώντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για προσάρτηση από τη Ρωσία. Παράλληλα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι αυτονομιστές κάλεσαν τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να στείλει «προσωρινή ειρηνευτική δύναμη» στην πόλη.

Εκτός από την Κίεβο, και η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι πίσω από τις εξελίξεις βρίσκεται η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι ρωσόφωνοι πληρώνονται από τη Μόσχα για να αναλάβουν το ρόλο του καταληψία. Πεντακόσια δολάρια είναι η τιμή για κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, φιλορώσοι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κήρυξαν χτες τη δημιουργία μιας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου για την εγκαθίδρυση «της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Ο ιστότοπος ειδήσεων “Ostrov” ανέφερε πως οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ζητήσουν να ενταχθούν στη Ρωσία.

Κι ενώ η Ουκρανία μυρίζει μπαρούτι , η Gaazprom απειλεί να “παγώσει” τη χώρα εάν δεν ξοφλήσει το χρέος της.

Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει προχωρήσει σε αποπληρωμή ώστε να μειωθεί το χρέος της προς την Gazprom, για τις προμήθειες φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ έχει λήξει η προθεσμία που είχε ορίσει ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας στο Κίεβο.

Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να διευκρινίσει τα πιθανά μέτρα που θα λάβει η κρατική ρωσική εταιρεία, εάν το Κίεβο δεν τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τμήματος του χρέους, η οποία συμπίπτει με την έβδομη ημέρα κάθε μήνα, που έχει οριστεί ως ημερομηνία εξόφλησης του μηνιαίου λογαριασμού της Ουκρανίας.

The post Αποσχιστικές τάσεις και στο Χάρκοβο – Φόβοι για διαμελισμό της Ουκρανίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα