Αποφάσεις «υπό πίεση» καλούνται να λάβουν οι τράπεζες

Την απόφαση για το εάν θα συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα επαναγοράς καλούνται να λάβουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών λίγο πριν ριχτούν στη μάχη με τις διεθνείς αγορές για την επαναφορά τμήματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η σύσκεψη του Στουρνάρα με τους τραπεζίτες δεν απέδωσε καρπούς, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το αν θα τηρήσουν «ενιαία στάση». «Θα κάνει ο καθένας ότι θέλει», διαμήνυαν όσοι μετείχαν στη σύσκεψη.

Όλοι

όμως «κρύβουν φύλλα», ψαρεύοντας («σε θολά νερά» είναι η αλήθεια) για να πείσουν κάποια από τα περίπου 30 ξένα funds που «παίζουν παιχνίδι» στα ελληνικά ομόλογα, να μπουν στο πρόγραμμα και να δεχτούν τους όρους που θα τους προσφέρει το ελληνικό δημόσιο. Ποντάρουν πολλά στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για υψηλότερα κέρδη, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να κλειδώσουν τα διόλου ευκαταφρόνητα (έως και 100%) από αυτά που έχουν «γράψει» ως τώρα.

Το κλίμα από τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα επιτρέπει ίσως το συμπέρασμα ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα πουν πιθανότατα «ναι» στο “πατριωτικό κάλεσμα” του υπουργού Οικονομικών, αφού πάντως –όπως άφηναν να διαφανεί όσοι μετείχαν στη σύσκεψη- σταθμίσουν πρώτα τα κέρδη και τις ζημιές από το εγχείρημα.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι να μπουν δυναμικά «στο κόλπο» οι ξένοι ομολογιούχοι αφού όλα δείχνουν ότι και αν ακόμα δεχτούν τους όρους της επαναγοράς και οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, αυτό δεν φτάνει από μόνο του για να κριθεί “επιτυχές” το όλο εγχείρημα.

Ζημιά στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών κάνει η αποκάλυψη της έκθεση του ευρωπαϊκού κλιμακίου της Τρόικα που διέρρευσε από τις Βρυξέλλες και αποκαλύπτει ουσιαστικά τους όρους της προσφοράς που θα κάνει το ελληνικό δημόσιο.

Με βάση το κείμενο αυτό, το τίμημα που θα προσφέρει το ελληνικό δημόσιο δεν πρέπει να ξεπερνά κατ΄ ανώτατο όριο την αξία που είχαν τα κρατικά ομόλογα στις 23 Νοεμβρίου. Η μέση τιμή των ομολόγων  βρισκόταν στο 28,3% της ονομαστικής τους αξίας, άρα και το “μέσο” τίμημα πρέπει να είναι μέχρι 28,3 σεντ (προφανώς όμως θα διαφοροποιείται κατά περίπτωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αναλόγως αν πρόκειται για πενταετές, δεκαετές κοκ).

Άρα το σχέδιο στο οποίο συμφώνησε το Γιούρογκρουπ -και η Αθήνα δεν μπορεί να αποκλίνει εύκολα από αυτό- είναι να πληρώσει η Ελλάδα περίπου 10 δισ. ευρώ (χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις) για να εξαγοράσει χρέος 32-35 δισ. Ποιοι θα το δεχτούν, μένει να φανεί.

Το ίδιο έγγραφο αποκαλύπτει όμως και ότι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα 15 δισ. και τα Ταμεία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 23 δισ. όλα μαζί.

Άρα, και αν “εκτελέσουν” στο ακέραιο το …. «πατριωτικό καθήκον» τους, και αν δηλαδή δώσουν όλα τα ομόλογα που διαθέτουν, θα πρέπει να πάρουν 8 δισ. ευρώ στο χέρι –σχεδόν όλα όσα προσφέρει το δημόσιο- αλλά θα παραδώσουν τα ομόλογα ύψους 23 δισ. (“παραιτούμενοι” από άλλα 15 δισ.) και … δουλειά δεν θα γίνει, αν τουλάχιστον δεν συμμετάσχουν και κάποιοι ξένοι με ομόλογα αξίας τουλάχιστον

Keywords
Τυχαία Θέματα