Από τον Χάρβεϊ Oσβαλντ στους εξωγήινους

Του Στέφανου Τσουλάκη

Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι και ακόμη υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο απλώνεται γύρω από τον θάνατό του, που ένα μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να εξυφαίνει ένα σωρό ιστορίες με το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το απόγευμα στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Οι θεωρίες συνωμοσίας από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν να εξαπλώνονται σαν φωτιά σε χωράφι, καθώς η πλειονότητα δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ έδρασε μόνος του. Θεωρίες που έγιναν

σενάρια οσκαρικών διαστάσεων και οδηγήθηκαν σε κινηματογραφικούς θριάμβους, όπως του Ολιβερ Στόουν στην ταινία «JFK».
Σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζεται η γνωστή-άγνωστη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Η γνωστή CIA φημολογείται πως ήθελε τον Κένεντι νεκρό μετά τις υπαναχωρήσεις του, έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα. Παρά τα βήματα που έκανε πίσω η κυβέρνηση Κένεντι, το προφίλ του Αμερικανού προέδρου είχε ανέβει επικίνδυνα, σύμφωνα με μερικούς.

Οι πρόγονοι της Γέλεν θεωρούνται από πολλούς οι υπαίτιοι για τη δολοφονία του λαοφιλούς προέδρου, καθώς λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του είχε δοθεί στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να εκδίδει «silvercertificates»,που ήταν ένας τύπος χαρτονομίσματος. Οι τραπεζίτες, αυτή η μυστική κάστα που κυβερνά τον κόσμο κατά άλλους, θεωρείται πως διέταξε τον θάνατο του Κένεντι γιατί φοβόντουσαν πως θα έχαναν από τον έλεγχό τους τηFed.
Μια ακόμη θεωρία, η οποία έχει ένθερμους υποστηρικτές, βρίσκει τον δολοφόνο του Κένεντι στην Κούβα, καθώς ο κομμουνιστής ηγέτης φέρεται να είχε διατάξει τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου μετά τη νίκη του στο περιβόητο περιστατικό του Κόλπου των Χοίρων.
Η Μαφία που τόσους και τόσους φέρεται να «έφαγε» στο παρελθόν πιστεύεται πως είχε στο στόχαστρο τον Αμερικανό πρόεδρο εξαιτίας του αδελφού του, Ρόμπερτ Κένεντι, που κυνηγούσε μετά μανίας τα ηγετικά στελέχη της Μαφίας.
Ενας ακόμη εχθρός που λέγεται ότι ήθελε τον Κένεντι νεκρό είναι ο Λίντον Τζόνσον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τότε, που είχε δηλώσει και στο παρελθόν πως «ο Κένεντι είναι για να φιλάει μωρά και εκείνος για να κυβερνά τη χώρα», φημολογείται πως ήθελε το Οβάλ Γραφείο για τον εαυτό του, καθώς είχε και την υποστήριξη των βιομηχάνων που έβλεπαν να μην μπορούν να διαχειριστούν τον Κένεντι με την ίδια ευκολία που είχαν τον Τζόνσον στο τσεπάκι τους.
Η σφαίρα που σφράγισε τη μοίρα του Τζον Φ. Κένεντι, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, του προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει τις φήμες πως υπήρχε παραπάνω από ένας εκτελεστής και τα χτυπήματα ήταν περισσότερα, αλλά ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ήταν ο αμνός που δόθηκε προς σφαγή. Σε πολλά βίντεο φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία αυτή, δίνοντας τροφή στους συνωμοσιολόγους.
Επειδή,όμως, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν γίνεται να υπάρχει θεωρία συνωμοσίας χωρίς να περιλαμβάνει και κάτι από εξωγήινους, έτσι και στις ΗΠΑ ο θάνατος του Κένεντι βάζει και τους ιπτάμενους δίσκους στο παιχνίδι. Είναι αλήθεια πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ύπαρξη εξωπλανητικής ζωής και πίστευε πως η CIAείχε έγγραφα που αποδείκνυαν αυτήν τη θεωρία. Ο Κένεντι είχε ανοίξει αρκετά μέτωπα με τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, καθώς είχε απαιτήσει από τον επικεφαλής της CIA έγγραφα σχετικά με τους ιπτάμενους δίσκους, αλλά είχε λάβει αρνητική απάντηση.
Μια ακόμη τραβηγμένη από τα μαλλιά θεωρία είναι πως ο Κένεντι δολοφονήθηκε από έναν ζηλιάρη ομοφυλόφιλο, τον Ντέιβιντ Φέρι, που ήταν πιλότος και έχει χαρακτηριστεί από τον πρώην εισαγγελέα της Νέας Ορλεάνης Τζιμ Γκάρισον, ως ο εγκέφαλος του σχεδίου της δολοφονίας. Αν και ο Ντέιβιντ Φέρι κατηγορείται χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις, η θεωρία βασίζεται στην ομοφοβία της εποχής, καθώς ο εισαγγελέας ήταν πεπεισμένος πως οι ομοφυλόφιλοι, που καταπιέζονταν εκείνη την περίοδο από την κοινωνία, ήθελαν νεκρό τον Αμερικανό πρόεδρο που ήταν επιτυχημένος, γοητευτικός, και δημοφιλής. Μια θεωρία που βασίζεται κυρίως σε σεξουαλικές προτιμήσεις και όχι σε απτά στοιχεία.

Η KGB θεωρείται πως ενορχήστρωσε τη δολοφονία του λαοφιλούς προέδρου. Κάτι η ψυχροπολεμική ένταση της εποχής, κάτι το σκοτεινό προφίλ των μυστικών υπηρεσιών της τότε Σοβιετικής Ενωσης και οι δεσμοί του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ με το τότε καθεστώς, έδωσαν τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Οσβαλντ είχε περάσει δυο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ενωση, ενώ είχε και Ρωσίδα σύζυγο. Αυτά τότε ήταν από μόνα τους αρκετά για να χαρακτηριστεί κάποιος ως «επικίνδυνος κομμουνιστής». Για να «δέσει το γλυκό», όμως, είχε δηλώσει στην αμερικανική πρεσβεία πως είναι κομμουνιστής και επιθυμεί να ζήσει στη χώρα του Νικήτα Χρουτσόφ.
Επέστρεψε τελικά στις ΗΠΑ, ενώ τον Απρίλιο του 1963 είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει έναν ρεπουμπλικάνο πολιτικό στο Τέξας. Τελικά, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κατάφερε (;) να δολοφονήσει τον πιο λαοφιλή πρόεδρο των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας πως το πρόβλημά του ήταν οι πολιτικοί και όχι η πολιτική…
Τα σενάρια πολλά. Η αλήθεια είναι πως τότε, στις 23 Νοεμβρίου στο Ντάλας του Τέξας, χάθηκε ένας από τους σημαντικότερους προέδρους των ΗΠΑ. Αν και δεν πρόλαβε να μείνει για μεγάλο διάστημα στη θέση του, η επιρροή του Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής ήταν καθοριστική. Ηταν ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος μέχρι τότε που, παρά τις υποχωρήσεις του, δεν έπληγε το κύρος της αστερόεσσας, ενώ σε μια κρίσιμη καμπή του Ψυχρού Πολέμου κατάφερε να διατηρήσει τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Επρόκειτο για έναν λαοφιλή πρόεδρο που πάνω του στηρίζονταν οι ελπίδες ενός ολόκληρου έθνους, ενώ έδειχνε άτεγκτος σε θέματα ηθικής, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στον λαό. Οι βιομήχανοι τον απεχθάνονταν γιατί δεν έπαιζε το παιχνίδι τους, καθώς ο Κένεντι ήταν από τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ηταν ο πρώτος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ που κέρδισε στη συγκλονιστικότερη εκλογική μάχη των ΗΠΑ τον Ρίτσαρντ Νίξον. Μια έκπληξη πρώτου μεγέθους που για πρώτη φορά έδειξε τη δύναμη της εικόνας στο περίφημο ντιμπέιτ των δύο αρχηγών. Το ιδρωμένο άνω χείλος του Νίξον έδωσε τη νίκη στον αρρενωπό Κένεντι. Μια νίκη,όμως, που δεν κράτησε για περισσότερο από δυο χρόνια.Πρόκειται για έναν θάνατο που πενήντα χρόνια συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον και να εξάπτει τηφαντασία με κάθε λογής σενάρια…

The post Από τον Χάρβεϊ Oσβαλντ στους εξωγήινους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα