Από την «Τάξη του ’80» στην λίστα Λαγκάρντ…

«Δεν ήταν ο καλύτερος ούτε στην μπάλα ούτε στα μαθήματα, αλλά έπαιζε καλό θέατρο, ήταν στη θεατρική ομάδα». Αυτό θυμούνται σήμερα οι περισσότεροι συμμαθητές του, της «Τάξης του ’80» του Κολλεγίου Αθηνών, για τον μετέπειτα «τσάρο της Οικονομίας» κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τότε «Ρηγά».

Ήταν μια τάξη με έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, με καθημερινές φραστικές επιθέσεις ανάμεσα κυρίως σε ΟΝΝΕΔίτες και Ρηγάδες, με εκατέρωθεν βολές για

τα δεινά του καπιταλισμού και του υπαρκτού σοσιαλισμού, με κουβεντούλες για την πολιτική κατάσταση, για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, για τα κορίτσια που τότε όλοι κυνηγούσαν. Έτσι περνούσαν τις σχολικές τους ημέρες οι μαθητές της «Τάξης του ’80». Εκτός όμως σχολείου τι γινόταν; Οι παρέες διευρύνονταν, μετείχαν στις δύο «παρατάξεις», των δεξιών και των αριστερών, και παλαιότεροι και νεότεροι μαθητές δημιούργησαν όλοι μαζί έναν ιδιαίτερο κύκλο εφήβων κολλεγιοπαίδων.

Συμμαθητές του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι τον θυμούνται σήμερα ως «έναν μαθητή χαμηλών τόνων και με έντονο αριστερό προφίλ», αλλά ποτέ δεν θα στοιχημάτιζαν τότε ότι«θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παντοδύναμο τσάρο της Οικονομίας», ήταν οι κκ. Γιάννης Βαρδής, Μιχ. Αγγελίδης, Στ. Λαμπρινίδης (πρώην υπουργός Εξωτερικών), Κλ. Παπαδόπουλος (του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Δ. Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), Γ. Τανισκίδης (Millennium – επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κ. Στ. Μάνου),Ν. Πλάτανος (μουσικός σήμερα), Ν. Στυλιανίδης (πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών), Κ. Κουτρουμπής (βιομήχανος), Νικ. Μήλιος (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων) και Ν. Γεωργιάδης (πρώην βουλευτής της ΝΔ από την Κέρκυρα). Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν από την πλευρά των αριστερών, έκανε συχνά παρέα με τους κκ. Τανισκίδη και Παπαδόπουλο, αλλά και με τον κ. Στυλιανίδη, τον οποίο σε κάποια φάση της υπουργικής καριέρας του είχε τοποθετήσει σύμβουλο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πολλές φορές στις παρέες αυτές συμμετείχαν και εκτός «Τάξης του ’80», όπως ο κ. Α. Φιλιππίδης (πρώην του ΤΤ), ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, ο βουλευτής σήμερα της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, αλλά και ένας άλλος (γνωστός μας σήμερα) πολύ μικρότερός τους, που το όνομά του εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Σ. Μιωνής. Πολλοί σήμερα που βλέπουν την παρέα αυτή κάνουν λόγο για την «τάξη των κυνικών»…

Οι μεν της ΟΝΝΕΔ συνήθως συγκεντρώνονταν και κατάστρωναν τα σχέδιά τους για τις περίφημες «εξορμήσεις» τους στην επαρχία σε ένα υπόγειο στην οδό Καρνεάδου, οι δε Ρηγάδες σε διάφορα μέρη, ποτέ όμως στο μπαράκι «Βρούτος» της οδού Βουλγαροκτόνου, στο οποίο, όπως λεγόταν τότε, ήταν συνιδιοκτήτρια η μητέρα του κ. Παπακωνσταντίνου. Ουδείς περίμενε τότε ότι ο σχεδόν ντροπαλός, που απέφευγε τις συγκρούσεις, μέτριος μαθητής Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, να γίνει κάποια στιγμή, ελέω Γ. Παπανδρέου, «τσάρος της Οικονομίας». Περισσότερο οι του αριστερού κύκλου μαθητές της «Τάξης του ’80» του Κολλεγίου πόνταραν ότι θα είχε λαμπρή πολιτική καριέρα ο κ. Λαμπρινίδης, γιατί πάντοτε ήθελε να δείχνει την αριστερή του ταυτότητα: «Τραγουδούσε με τη βροντερή φωνή του σε κάθε ευκαιρία το “Ενα το χελιδόνι”, σε κάθε ιδεολογική αντιπαράθεση των δύο πόλων».

Η πολιτική και κοινωνική άνοδος του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά στον εκλιπόντα θείο του, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση κ. Κ. Μητσοτάκη Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Κεντρώος, προσχωρήσας όμως στη ΝΔ επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνέστησε τον ανιψιό του στον κ. Κ. Σημίτη και ουσιαστικά την εισήγαγε πανηγυρικά στην πολιτική. Οι δύο θυγατέρες του εκλιπόντος υπουργού Ελένη και Μαρίνα και οι σύζυγοί τους κ. Σ. Σικιαρίδης και Α. Ρωσσώνης έμελλαν να οδηγήσουν τον πρώην «τσάρο» στη δίνη μιας πολιτικής θύελλας, με απρόβλεπτο ακόμη το μέλλον.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, από www.lykavitos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα