Από την Κύπρο η απάντηση για την πρεμούρα της Alpha

Τεράστιο κενό χρηματοδότησης που φαίνεται ότι υπερβαίνει τα 1,9 δις ευρώ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Alpha Bank στην Κύπρο και τούτο αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες του μείζονος ενδιαφέροντος της για την εξαγορά της Emporiki Bank από τους Γάλλους οι οποίοι πριμοδοτούν την τράπεζα

με κεφάλαιο πλέον των 2,5 δις ευρώ προκειμένου να περιορίσουν το εύρος του χαρτοφυλακίου τους πανευρωπαϊκώς.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του οικονομικού τύπου η απότομη ανατροπή της κατάστασης στην Κύπρο που πλέον το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ενίσχυση τουλάχιστον 12 δις ευρώ για να καταστεί βιώσιμο, έπληξε ιδιαίτερα τον τραπεζικό βραχίονα του ομίλου Κωστόπουλου κι αυτό γιατί η θυγατρική της Alpha στη Μεγαλόνησο έχοντας μακρόχρονη παρουσία, πολυάριθμα καταστήματα και την πιο μεγάλη «διείσδυση» στην αγορά, ( η οποία στο παρελθόν της προσέφερε σημαντικότατα κέρδη) διέθετε με βάση στοιχεία του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους συνολικά δάνεια της τάξεως των 4,56 δισ. ευρώ, με καταθέσεις που ανέρχονταν σε 2,67 δισ. ευρώ.
Με αποτέλεσμα το κενό χρηματοδότησης (funding gap) της θυγατρικής να ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι λοιπόν εξηγούνται οι… πρεμούρες για την Emporiki και οι κατευθυνόμενες διαρροές περί προβαδίσματος τηςAlpha στην εξαγορά της γαλλικής θυγατρικής. Έχουμε μέρες μπροστά μας για να αποκαλύψουμε πολλά ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα