Απελευθερώνει Τούρκους αιχμαλώτους το PKK

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Γκιουλέρ δήλωσε ότι Κούρδοι αντάρτες του PKK αναμένεται να απελευθερώσουν την Τρίτη Τούρκους αιχμαλώτους με σκοπό να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Άγκυρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κ. Γκιουλέρ εξήγησε ότι αντιπροσωπεία του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) πρόκειται να μεταβεί την Τρίτη στο ιρακινό Κουρδιστάν όπου κρατούνται οι αιχμάλωτοι, προκειμένου να τους επαναπατρίσει στην Τουρκία

και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μας είπαν ότι η απελευθέρωση θα γίνει αύριο. Ενημερώσαμε σχετικά τις οικογένειες των αιχμαλώτων».

Η συγκεκριμένη χειρονομία καλής θελήσεως είναι απόρροια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της γείτονας χώρας με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ζητούν την απελευθέρωση χιλιάδων Κούρδων κρατουμένων, πολιτικών και ανταρτών, που έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με το ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται και επισήμως από την Άγκυρα και όχι μόνο, τρομοκρατική οργάνωση.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές και των δύο πλευρών, ο Α. Οτσαλάν πρόκειται να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός την 21 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού του νέο έτους των Κούρδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα