Απειλούνται τα 3/4 των μεγάλων σαρκοβόρων της Γης

Οι πληθυσμοί των μεγάλων σαρκοβόρων μειώνονται σταδιακά ενώ τουλάχιστον τα τρία τέταρτα απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι νέες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα αυτών των σαρκοβόρων κατέχουν πλέον λιγότερο από το ήμισυ της προηγούμενης επικράτειάς τους.

SOS για τον πλανήτη η μείωση των μεγάλων σαρκοβόρων

Η παγκόσμια υποχώρηση των σαρκοβόρων οφείλεται στην απώλεια των ενδιαιτημάτων

τους, στην έλλειψη θηραμάτων για την τροφή τους και στο κυνήγι από τους ανθρώπους., σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουίλιαμ Ριπλ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξαφάνιση των σαρκοβόρων διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, τα περισσότερα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και τις άλλες ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ κάτι ανάλογο τείνει να συμβεί και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, όπως στον Αμαζόνιο, τη ΝΑ Ασία, τη νότια και ανατολική Αφρική. «Σε όλο τον κόσμο, χάνουμε τα μεγάλα σαρκοβόρα μας. Πολλά από αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο Γουίλιαμ Ριπλ.

Ο λίγκας, η βίδρα, η λεοπάρδαλη, το πούμα και το ντίνγκο (αγριόσκυλο) είναι ανάμεσα σε αυτά. «Αυτά τα ζώα όχι μόνο έχουν ένα εγγενές δικαίωμα να υπάρχουν, αλλά επίσης παρέχουν οικονομικές και οικολογικές υπηρεσίες μεγάλης αξίας για τους ανθρώπους», τόνισε ο Γ. Ριπλ, όπως προστασία της βιοποικιλότητας, έλεγχο των ασθενειών κ.α. Όταν σε μια περιοχή επανέρχονται τα μεγάλα σαρκοβόρα, τα οικοσυστήματα τείνουν να ανταποκρίνονται γρήγορα με θετικό τρόπο.

Η μείωση των μεγάλων σαρκοβόρων συνεπάγεται την αύξηση του πληθυσμού των μικρότερων σαρκοβόρων και φυτοφάγων ζώων.

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία (κάτι που ήδη συμβαίνει στην Ευρώπη) για την προστασία αυτών των σαρκοβόρων.

The post Απειλούνται τα 3/4 των μεγάλων σαρκοβόρων της Γης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα