Απευθείας λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ζητούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ

Να λειτουργήσει άμεσα η ΝΕΡΙΤ, χωρίς ενδιάμεσο φορέα, ζητούν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, βρήκαν απέναντι τους «μόνο αδιαλλαξία και αντιφατικότητα» καθώς ο υφυπουργός απάντησε ότι «καταγράφει την πρόταση, αλλά ‘δεν πρόκειται να τη μεταφέρει’ στην κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

Στη συνάντηση

με τον κ. Καψή, οι εργαζόμενοι πρότειναν, επίσης, το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ να συνεχίσουν να το παράγουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και με ταχύτατες διαδικασίες να αποχωρήσουν με σύνταξη όσοι το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την πρόταση, η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. «Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, με ουσιαστικό διάλογο με ανεξάρτητους φορείς και ενώσεις των εργαζομένων θα σχηματοποιηθεί και θα οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Δυσαρέσκεια από ΕΣΑμεΑ

Τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ για την προκήρυξη για την μεταβατική ΕΡΤ, η οποία δεν προβλέπει θέση του παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα αλλά ούτε και για την ειδικότητα του Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, και οι δύο αναφερόμενες ειδικότητες θα πρέπει να έχουν ως υποχρεωτικό προσόν τη γνώση της ΕΝΓ, που αποδεικνύεται με τη βεβαίωση επάρκειας στην ΕΝΓ και με βεβαίωση διερμηνείας στην ΕΝΓ αντίστοιχα ή να έχουν επιλεχθεί από τα τηλεοπτικά μέσα κατόπιν πρότασης της Ομοσπονδίας Κωφών.

«Το γεγονός της απουσίας του δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα καθιστά, εξ’ αρχής, το δημόσιο φορέα Ραδιοτηλεόρασης μη προσβάσιμο στους Κωφούς-Βαρήκοους πολίτες της χώρας, στερώντας τους το αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα