Απανωτοί φόροι για να κλείσει η «τρύπα»

Η τελική μορφή του νέου «κώδικα φορολογίας εισοδήματος» με τα τουλάχιστον 90 άρθρα του θα φέρει τα πάνω κάτω στη φορολογία όλων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «το Ποντίκι» οι ρυθμίσεις του προβλέπουν τα εξής:

Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών-συνταξιούχων δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και έχει τρεις συντελεστές. Καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά. Το εισόδημά μας από το πρώτο ευρώ μέχρι και το όριο των 25.000€ έως τις 48.000€ θα φορολογείται με 36%, ενώ από εκεί και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή
45%.Για να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι, καθιερώνεται έκπτωση φόρου ύψους 1.950€ για έχοντες εισόδημα έως 18.000€. Για όσους δηλώνουν από 18.000 έως 29.000€ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50€ για κάθε 1.000€ εισοδήματος. Για εισοδήματα από 29.000€ και πάνω, η έκπτωση φόρου θα ψαλιδίζεται κατά 100€. Δηλαδή, από το εισόδημα όσων δηλώνουν 29.000€ θα αφαιρούνται 1.400€. Όποιος δηλώνει από 42.000€ και πάνω, δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου.Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις φόρου και οι φορολογικές απαλλαγές. Παραμένει μόνο η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες (έκπτωση φόρου 10% επί των δαπανών με μέγιστο όριο τα 3.000€), για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλο και για τις δωρεές. Οι έχοντες αναπηρία άνω του 67% θα γλιτώσουν μόνο 200€.Ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με 26% για τα καθαρά κέρδη μέχρι τα 50.000€ και με 33% από αυτό το όριο και πάνω. Αν έχουν το πολύ τρεις «πελάτες» με τους οποίους έχουν υπογράψει σύμβαση, τότε το εισόδημά τους ανεξαρτήτως ύψους θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.Οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα φορολογούνται όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι, θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών να μην φορολογούνται για ένα τμήμα του εισοδήματός τους.Για τις μεγάλες επιχειρήσεις ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 33%. Το σύνολο των κερδών θα φορολογείται με 26%. Αν η εταιρεία αποφασίσει να μοιράσει τα κέρδη, θα φορολογείται με 10% επί του μερίσματος (θεσπίζεται και προκαταβολή 10% επί του μερίσματος).

Σχετικά άρθρα

Και μετά τα μέτρα έρχεται… φορο-τσουνάμι

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα