Απαγορεύει στην Ιαπωνία να σκοτώνει φάλαινες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε χθες την Ιαπωνία να σταματήσει την φαλαινοθηρία, καθώς δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς και τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας στην Ανταρκτική δεν εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς, γι’ αυτό και το Τόκιο θα πρέπει να ανακαλέσει προσωρινά όλες τις άδειες.

Η Ιαπωνία

δηλώνει «βαθιά απογοητευμένη», ωστόσο θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση αυτή της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας, Κότζι Τσουρουόκα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως χώρα που σέβεται τον νόμο και υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Ιαπωνία θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου».

Το δικαστήριο αποφάνθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά ότι «η Ιαπωνία θα πρέπει να ανακαλέσει κάθε ισχύουσα άδεια ή έγκριση σε σχέση με το JARPA II (το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική) και να απόσχει από τη χορήγηση άλλων αδειών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος».

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε με διεθνή συνθήκη το 1985. Όμως η Ιαπωνία επικαλούμενη ένα «παραθυράκι» εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει και να θανατώνει περίπου 1.000 φάλαινες τον χρόνο, με την δικαιολογία ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς.

Παρόλα αυτά,το κρέας των φαλαινών καταλήγει στις αγορές με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υπερασπίζονται την πώλησή του ως μέρος μιας «παλιάς παράδοσης και κουλτούρας».

Η Αυστραλία το 2010 προσέφυγε στη Χάγη εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της σε «κάθε εμπορική φαλαινοθηρία, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης “επιστημονικής” φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας».

Η Νορβηγία και η Ισλανδία συνεχίζουν να είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που επιδίδονται επισήμως στην φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς βάσει μιας ένστασης που είχε υποβληθεί κατά του μορατόριουμ στη δεκαετία του 1980.

The post Απαγορεύει στην Ιαπωνία να σκοτώνει φάλαινες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα