Ανθέλληνες οι πλούσιοι

Το να επισημάνει κανείς ότι οι πλούσιοι αντέχουν στην κρίση και μάλιστα αυξάνουν την περιουσία τους γιατί εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, είναι σαν να ανακαλύπτει ότι ο γάιδαρος δεν πετάει.

Γι’ αυτό τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Wealth-X, ότι 505 Έλληνες πολίτες έχουν χρηματική περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολάρια και ότι οι πιο πλούσιοι Έλληνες κατόρθωσαν να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία κατά 20% τα χρόνια της ύφεσης, δεν κομίζουν κάτι νέο, εάν τα εξετάσει κανείς υπό το πρίσμα ότι στην οικονομική κρίση, όπως και στον πόλεμο, την πληρώνουν οι φτωχότεροι και

θησαυρίζουν οι πλουσιότεροι και οι μαυραγορίτες.

Το θέμα μας είναι άλλο και, μάλιστα, διαχρονικό. Ότι δεν έχουμε μεγαλοαστική τάξη με εθνική – πατριωτική συνείδηση. Ότι δεν έχουμε μεγαλοαστούς που νοιάζονται για τον τόπο τους, που προσφέρουν στα δύσκολα. Όλοι αυτοί καλύπτονται εύκολα. Βγάζουν τα λεφτά τους έξω από τη χώρα, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, ή τις «μετακομίζουν», για να γλυτώσουν φόρους, ενώ θα έπρεπε να μπουν μπροστά και να αναλάβουν να σηκώσουν στις δυνατές τους πλάτες μεγαλύτερο βάρος ακόμη κι από αυτό που τους αναλογεί. Κυριολεκτικά είναι ανθέλληνες.

Πότε είχαν εθνική συνείδηση; Η απάντηση είναι μονολεκτική: Ποτέ. Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη είναι τάξη του σκυλάδικου που προσποιείται ότι περνάει καλά στο Μέγαρο Μουσικής ακούγοντας Μότσαρτ. Είναι τάξη της λούφας και παραλλαγής. Είναι τάξη αρχοντοχωριάτικη. Είναι γερο-Λαδάδες που φόρεσαν σμόκινγκ, άναψαν τα πούρα και στρογγυλοκάθισαν στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

«Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε», θα τους λέγαμε…

The post Ανθέλληνες οι πλούσιοι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα